Palmier

Ovaj prigrizak francuzi u originalu rade mnogo većeg pa ga zato i zovu palmino drvo ili slonovo uho, no za piknike i partyje je prikladnije u mini verziji.

lisnato tijesto - količina po želji - svjeze ili zamrznuto
šećer - količina po želji
cimet, kakao - isto kao i gore

Ako koristite zamrznuto lisnato, nakon odmrzavanja ga tanko i ravnomjerno razvaljajte. U šalici promiješajte šećer sa cimetom u omjeru koji vam odgovara. Moj omjer je 2 pune žličice cimeta na pola kavene šalice šećera. Razmotajte lisnato, prerezati ga na pola (obično bude dugacko oko 40 cm, pa prepoloviti da dobije oblik kvadrata) i obje polovice obilno posipati šećerom sa cimetom. Svaku polovicu zarolati kao perec (prvo do pola zarolati lijevu stranu, pa onda i desnu da se spoji sa lijevom). Po želji se može i izbaciti cimet te po šećeru obilno posipati kakao ili čokolada i prahu. Zamotati svaku štručicu u pek papir u kojem je lisnato kupljeno i staviti u zamrzivač na pola sata. Izvaditi i tanko narezati. U protvan staviti pek papir i poslagati palmierse (polegnuto, naravno). Peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 15-tak minuta.








Ovo je osnovni recept, a kad vam dosadi dajte mašti na volju.
U slatkoj varijanti se može jos posipati mljevenim orasima ili lješnjacima, tanko premazati nekom finom marmeladom ili sirupom od javora, možete slagati kolačiće u slojevima sa jagodama i šlagom, a u slanoj varijanti možete premazati pestom, pastom od sušenih rajčica i parmezana.. Odlično je samo premazano maslinovim uljem i posipano parmezanom, a prekrasnog je okusa i kad je samo tanko premazano ajvarom. A ako nadjev napravite tako da 300g gaude sitno naribate, a 50g pršuta narežete na rezančiće i malo peršina s paprom sitno nasjeckate te sve posipate po lisnatom premazanim jednim žumanjkom dobit ćete prefine - svinjske uši.

Verzija za ispis

Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije