Pile na turski način
Ovako pečeno pile postalo mi je jedan od vječnih hitova. Uz to što je ukusno i jednostavno za pripremu, nosi mi i dašak nostalgije, dašak sarajevskih uličica...
1 pile
šaka soli
posuda za pečenje
pećnica
Dobro oprati pile, na sredinu lima staviti veliku šaku soli i na sve to staviti pile. Položiti ga prsima prema dolje. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 250°C i peći točno jedan sat. Nema potrebe prekrivati folijom, prevrtati pile ili bilo što drugo. Pile će biti hrskavo, sočno, nemasno.
Narezati na lijepe komade i poslužiti uz rižu sa povrćem.
1 pile
šaka soli
posuda za pečenje
pećnica
Dobro oprati pile, na sredinu lima staviti veliku šaku soli i na sve to staviti pile. Položiti ga prsima prema dolje. Staviti peći u pećnicu zagrijanu na 250°C i peći točno jedan sat. Nema potrebe prekrivati folijom, prevrtati pile ili bilo što drugo. Pile će biti hrskavo, sočno, nemasno.
Turski način, pa dašak Sarajeva... a zapravo je "maznut" moj recept. Od 2007. je na Coolinarici a u uvodu lijepo piše da mi ga je dala susjeda Slovakinja, nikako Turkinja http://www.coolinarika.com/preview/recept/peceno-pile-na-soli/
OdgovoriIzbrišiOvaj recept je objavljen još 2003. na forumu Mame i bebe, a arhiviran 24.10.2005. Evo linka http://www.mameibebe.biz.hr/phpBB2/viewtopic.php?f=64&t=8974
OdgovoriIzbrišiPrvi put sam ga pile ovako pripremljeno jela upravo u Sarajevu, zato ova pateticna nostalgija :).
I hvala na komentaru.
Svakako cu probati!
OdgovoriIzbriši