Mramorni kuglof
Najdraža večera mojih klinaca. Kolač koji sve oduševi, posebno ovako uz dodatak premaza od marmelade i čokoladne glazure. Ovako premazan marmeladom kuglof ostaje sočan, a marmelada se kasnije niti ne osjeti.
A otkad imam slikonski kalup nestali su i problemi oko vađenja iz kalupa...
4 jaja
200g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
150g omekšanog maslaca
po želji malo grožđica
12 žlica mlijeka
2-3 žlice kakaa
2 žlice ruma ili višnjevače
A otkad imam slikonski kalup nestali su i problemi oko vađenja iz kalupa...
200g šećera
2 vanilin šećera
limunova korica
150g omekšanog maslaca
po želji malo grožđica
12 žlica mlijeka
250g oštrog brašna
1 prašak za pecivo2-3 žlice kakaa
2 žlice ruma ili višnjevače
1 žlica marmelade od marelica
100g čokolade
80ml slatkog vrhnja
Dobro izmiksati žumanjke, šećer, vanilin šećere, limunovu koricu i omekšani maslac. Postepeno dodavati mlijeko na žlicu, a na kraju lagano umiješati brašno promiješanog s praškom za pecivo i čvrsti snijeg od bjelanjka. Odvojiti trećinu smjese, dodati par žlica kakaa i ruma ili višnjevaču. U namašćeni i pobrašnjeni kalup (najbolje silikonski) žlicom naizmjenično stavljati žutu i smeđu smjesu. Vrh zagladite žlicom. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200°C 40-50 minuta. Po potrebi prekrijte pek papirom dok se peče.
Pred kraj otopite veliku žlicu marmelade od marelica sa malo vruće vode.
Vrući kuglof izvadite iz kalupa i premažite ga pripremljenom marmeladom.
U lončiču ugrijati slatko vrhnje i dodati natrganu čokoladu. Lagano zagrijavati i miješati dok se ne otopi.
Kad se kuglof ohladi, preliti ga i glazurom od čokolade.
Isprobala sam ovaj recept i s bezglutenskim brašnom. Samo sam zamijenila pšenično brašno jednakom količinom brašna Schär Mix B - Bread mix, sve ostalo isto kao u receptu.
OdgovoriIzbrišiIspao je savršeno, možda čak i bolje nego s pšeničnim brašnom, nekako nježniji i sočniji, a ipak jednako kompaktan.
Eto, neka se nađe u komentaru za eventualne posjetitelje koji bi pekli bez glutena :)
Hvala :)
IzbrišiPravila vec 2-3 puta u zadnjih mjesec dana, samo u formi kolaca i bezbglazure, sjajan recept!
OdgovoriIzbriši