Falafel u somunu
Da, ovo možda izgleda kao sendvič, al je jako daleko od običnog sendviča :). Ove male zlatne kuglice su me oduševile svojim divnom okusom te jednostavnošću pripreme.
A somunčići su posebno jednostavni za pripremu, a idealni za ove krasne kuglice...
200g suhog slanutka
1 manji luk
4 režnja češnjaka
1 žličica praška za pecivo
5 žlica brašna
1 žličica soli
1 žlica sezama
peršin
za umak od jogurta:
pola litre punomasnog jogurta, 1 dcl vode, sol i malo češnjaka. Sve dobro izmiksati i ohladiti prije posluživanja.
Namočiti slanutak u dosta vode preko noći. Stavite ocijeđeni slanutak, sitno nasjeckani luk, sol, češnjak i sezam u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobro izmješati. Posipati smjesu s praškom za pecivo i brašnom i promiješati. Oblikovati male kuglice. Posložite na pladanj i stavite u hladnjak na pola sata.
Ispržiti kuglice u dubokom ulju do zlatne boje. Ocijediti na kuhinjskom papiru i napunite njima razrezane somune. Dodati nasjeckanu rajčicu, zelenu salatu, po želji luk te preliti sa umakom od jogurta.
Na slici je falafel poslužen u mini somunima.
Mini somuni pečeni na tavi bez ulja
400g brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
250ml tople vode
U zdjeli pomiješajte brašno sa soli i kvascem. Dodati toplu vodu i mijesiti ddok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i vaditi krugove cca promjera 5cm, ali može i veće.
Pokriti ih, te ostaviti da se dižu na toplom oko pola sata.
Ugrijati teflon tavu, poslagati krugove i peći na umjerenoj vatri. Kad narastu preokrenite ih na drugu stranu i pecite jos koju minutu.
A somunčići su posebno jednostavni za pripremu, a idealni za ove krasne kuglice...
200g suhog slanutka
1 manji luk
4 režnja češnjaka
1 žličica praška za pecivo
5 žlica brašna
1 žličica soli
1 žlica sezama
peršin
za umak od jogurta:
pola litre punomasnog jogurta, 1 dcl vode, sol i malo češnjaka. Sve dobro izmiksati i ohladiti prije posluživanja.
Namočiti slanutak u dosta vode preko noći. Stavite ocijeđeni slanutak, sitno nasjeckani luk, sol, češnjak i sezam u posudu i usitnite štapnim mikserom. Dobro izmješati. Posipati smjesu s praškom za pecivo i brašnom i promiješati. Oblikovati male kuglice. Posložite na pladanj i stavite u hladnjak na pola sata.
Ispržiti kuglice u dubokom ulju do zlatne boje. Ocijediti na kuhinjskom papiru i napunite njima razrezane somune. Dodati nasjeckanu rajčicu, zelenu salatu, po želji luk te preliti sa umakom od jogurta.
Mini somuni pečeni na tavi bez ulja
400g brašna
1 vrećica suhog kvasca
1 žličica soli
250ml tople vode
U zdjeli pomiješajte brašno sa soli i kvascem. Dodati toplu vodu i mijesiti ddok ne dobijete glatko i elastično tijesto.
Tijesto podijeliti na dva dijela, razvaljati i vaditi krugove cca promjera 5cm, ali može i veće.
Pokriti ih, te ostaviti da se dižu na toplom oko pola sata.
Ugrijati teflon tavu, poslagati krugove i peći na umjerenoj vatri. Kad narastu preokrenite ih na drugu stranu i pecite jos koju minutu.
somuni su genijalni! taj tvoj recept mi je totalni hit, pravim ih često i u raznim kombinacijama al još nikako da ih sparim s falafelom :lol
OdgovoriIzbrišidoći će i to na red :)
baš drago mi je da se i tebi svidjaju :)
OdgovoriIzbrišiSlanutak se ne treba kuhati?
OdgovoriIzbrišine, ne kuha se. Dovoljno ga je namočiti.
Izbriši