Minestrone
Neka vas ne prevari ime ovog jela koje u prijevodu znači velika juha jer to nije klasična juha već kompletno jelo u jednom loncu. Mi bi rekli - cušpajz, samo mrvicu drugačiji. Brzo je gotovo i prepuno okusa, a idealno je za potrošiti ostatke povrća iz hladnjaka. Povrće možete kombinirati na bilo koji vama prihvatljiv način - i vrstom i količinom.
moji sastojci:
4 mlade mrkvice
4 mlada luka
1/4 korijena celera
1 stabljika celera
1 tikvica
2 manja poriluka
šaka zelenih mahuna (svježih ili smrznutih, po izboru i mogućnostima)
šaka graška (isto kao i kod mahuna)
3 češnja češnjaka
50g pancete ili sušene slanine
dvije šake sitnih makarona
sol, papar, peršin
parmezan za posipavanje
Mrkvu i luk narezane na kolutiće, te korijen celera narezan na kockice kratko popržiti na maslinovom ulju. Dodati tikvicu, poriluk i stabljiku celera narezane na kolutove i prodinstati dok povrće malo ne uvene. Zatim dodati šaku mahuna i šaku graška te usitnjenu pancetu. Još malo prodinstati i zaliti sa litrom vode. Možete koristiti i pileći temeljac ili juhu. Ostaviti da desetak minuta lagano kuha i umješati dvije šake sitnih makarona, posoliti, popapriti. Nastaviti kuhati dok sve ne omekša tj. dok se tjestenina ne skuha. Po potrebi razrijediti sa još malo vode i na kraju umiješajte nasjeckani peršin.
Također možete dodati i jednu oguljenu i nasjeckanu rajčicu i malo sitno narezanog krumpira. Meni je draže bez njih.
Poslužite posipano parmezanom. A nekima će prijati i sa žlicom kiselog vrhnja.
Verzija za ispis
moji sastojci:
4 mlade mrkvice
4 mlada luka
1/4 korijena celera
1 stabljika celera
1 tikvica
2 manja poriluka
šaka zelenih mahuna (svježih ili smrznutih, po izboru i mogućnostima)
šaka graška (isto kao i kod mahuna)
3 češnja češnjaka
50g pancete ili sušene slanine
dvije šake sitnih makarona
sol, papar, peršin
parmezan za posipavanje
Mrkvu i luk narezane na kolutiće, te korijen celera narezan na kockice kratko popržiti na maslinovom ulju. Dodati tikvicu, poriluk i stabljiku celera narezane na kolutove i prodinstati dok povrće malo ne uvene. Zatim dodati šaku mahuna i šaku graška te usitnjenu pancetu. Još malo prodinstati i zaliti sa litrom vode. Možete koristiti i pileći temeljac ili juhu. Ostaviti da desetak minuta lagano kuha i umješati dvije šake sitnih makarona, posoliti, popapriti. Nastaviti kuhati dok sve ne omekša tj. dok se tjestenina ne skuha. Po potrebi razrijediti sa još malo vode i na kraju umiješajte nasjeckani peršin.
Također možete dodati i jednu oguljenu i nasjeckanu rajčicu i malo sitno narezanog krumpira. Meni je draže bez njih.
Poslužite posipano parmezanom. A nekima će prijati i sa žlicom kiselog vrhnja.
Verzija za ispis
Primjedbe
Objavi komentar