Američke krafne (Doughnuts)

Prošlog sam se mjeseca bavila super receptom za dizano tijesto od kojeg sam radila redom parene okruglice na mlijeku, kvasne okruglice iliti germknedlebuhtle i ružice s lješnjacima. Nakon što sam ga pekla u mlijeku, pa kuhala u vodi, te pekla u pećnici punjeno pekmezom, a kasnije i lješnjacima logično je bilo pokušati ga i ispržiti u dubokom ulju. Mogla sam ih napraviti i kao obične krafne, al to mi je ipak nekako izgledalo kao svetogrđe :lol. Za naše domaće krafne ipak postoje provjereni recepti i pravila pripreme pa mi baš nije potrebno da izmišljam nove. Zato sam ih napravila u, ajmo reći, američkom obliku. Samo mi je karakteristična rupa ispala premalenom rupicom :), no zato je tijesto opet potvrdilo sve superlative koje sam mu dosad udijelila jer su krafnice ispale meke, prozračne i nimalo masne.








500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

šećer u prahu
po želji 50g otopljene čokolade

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.

Okruglim kalupom izrežite krafne, pa onda još izrežite i manji krug na svakoj od njih. Ostaviti ih još desetak minuta da se dižu.
Ugrijte ulje i pržite ih prvo s jedne strane pa onda i s druge. Izvadite ih šupljikavom žlicom na upijajući papir te po želji prelijte otopljenom čokoladom ili šećerom u prahu.

Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Ove krafne zaista djeluju meko i prozračno, tijesto krasno izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. krafne prekrasno izgledaju, baš mekano

    OdgovoriIzbriši
  3. bravo za to tijesto!
    krafnice su slatke a iz presjeka se baš vidi to da su prozračne i da se nisu napile masnoće.

    OdgovoriIzbriši
  4. hvala :). Mene je bas to najvise zacudilo jer im nisam dodavala alkohol, a ipak se nisu napile masnoce.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije