Preskoči na glavni sadržaj

Kvasne okruglice (Germknedle)

Germknedle su nam pravi zimski hit već dosta godina. Čekaju se minusi i snijeg jer uz minuse i snijeg najbolje idu... Ma, zapravo bi trebalo uključiti i zimske radosti, bar čišćenje snijega ako već ne skijate ;), jer je riječ o pravoj energetskoj bombi.

Lutala sam od recepta do recepta i tražila onaj pravi. A onda sam otkrila i oduševila se s parenim okruglicama pa sam pokušala od istog tijesta napraviti i germknedle. Tijesto je isto, samo su način toplinske obrade i posluživanja drugačiji :). I da, da - to je onaj pravi recept koji sam tražila :).

Eh, kvasne okruglice. Prekopala sam literaturu, naišla na šarenilo no nigdje nisam naišla na prijevod koji bi mi bio onako pravi. No, nije bilo teško - knedle su okruglice, germa je kvasac i - nastale su kvasne okruglice.
E, sad, drugo je pitanje treba li uopće germknedlama prijevod ;).








500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

džem od šljiva
mljeveni mak, šećer u prahu
umak od vanilije

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, oblikujte valjak i podijelite ga na 8 komada.
Lonac s dosta vode stavite na vatru.
Uzimajte komad po komad tijesta, rastanjite ga na dlanu i na sredinu stavite žlicu džema. Oblikovati okruglicu, dobro stisnuti krajeve da džem ne iscuri prilikom kuhanja.



U kipuću vodu šupljikavom žlicom polako stavljajte jednu po jednu germknedlu. Kuhajte najviše dvije germknedle istovremeno. Poklopite te kuhajte 6 minuta. Po potrebi možete provjeriti da li su kuhane tako da ih piknete sa čačkalicom. Kuhane su kad čačkalica izađe suha.
Izvadite okruglicu šupljikavom žlicom, ocijedite te odmah poslužite u dubokom tanjuru prelivene vanilin umakom te posipano mljevenim makom i šećerom u prahu.

Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Moj omiljeni desert na skijanju. Mljac...
    Krasno izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. zanimljiv recept, voljela bih probati napraviti, baš mi se dopada

    OdgovoriIzbriši
  3. hvala, mmmmmm :)
    nisu bas jednostavne za pripremu, al trud se isplati jer su zaista fine.

    OdgovoriIzbriši
  4. Znam drugačiji način ali bez punjenja džemom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. A koji je to drugačiji način? Ja bi ih rado radila ali slanu varijantu

      Izbriši
    2. U slanoj varijanti to bi bile češke knedličke :). Nešto ovako -http://www.coolinarika.com/recept/pemske-knedle-dizane-knedle-na-pari/

      Izbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)