Pita od maka
Podloga od prhkog tijesta, sočan nadjev od maka, malo drugačija glazura od čokolade i meda koja se savršeno sljubljuje s makom... i jedna ruža...
140g oštrog brašna
malo soli
85g hladnog maslaca
1 žlica šećera
6 žlica hladne vode
200g mljevenog maka
200ml vrućeg mlijeka
sok od 1 limuna
1 žlica ruma
85g maslaca
2 jaja
100g šećera
malo soli
za glazuru:
55g tamne čokolade
2 žlice slatkog vrhnja
1 žlica meda
1 žlica vruće vode
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Mljeveni mak usuti u posudu i preliti vrućim mlijekom. Ostaviti da se ohladi.
Rukama napraviti mrvice od brašna, soli, šećera s hladnim maslacem narezanim na listiće. Dodati hladnu vodu i brzo umijesite tijesto. Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj podlozi i staviti u namašćeni kalup za pite. Ostaviti pola sata u hladnjaku.
U ohlađeni mak dodati limunov sok i rum. Odvojiti žumanke od bjelanjaka. Bjelanjke sa malo soli istući u čvrsti snijeg. Žumanjke pjenasto istući s šećerom, dodati otopljeni omekšali maslac dobro izmiksati te dodati mak. Dobro izmiksati da smjesa postane jednolična te velikom žlicom lagano umiješati snijeg od bjelanjaka.
Smjesu naliti na tijesto u kalupu za pite.
Peći u ugrijanoj pećnici 25-30 minuta.
Ohladiti.
Glazuru pripremiti tako da na pari otopite čokoladu, dodati vrhnje, med i žlicu vruće vode. Dobro izmiješati da postane jednolično te preliti preko ohlađene pite.
Verzija za ispis
Obožavam mak.
OdgovoriIzbrišii ja :)
OdgovoriIzbrišiJa obožavam mak ali, samo ja. I vjeruj mi željna sam kolača s makom:) Predivno izgleda a zanimljiva mi je ova glazura s medom!
OdgovoriIzbrišii kod mene je tako - dio obitelji obozava mak, a drugi dio nece ni taknuti :).
IzbrišiI ja sam ljubitelj maka i to veliki.Pitica mi se jako svidja!
OdgovoriIzbrišiPrekrasna kombinacija u ovoj piti, jako dobro!
OdgovoriIzbrišiObozavam kolace sa makom i jaaakooo mi se dopada ova pita! :)
OdgovoriIzbrišiHvala vam :)
OdgovoriIzbrišikod mene svi vole mak, pita je odlična, zanimljiva glazura
OdgovoriIzbrišiOvo mora da se pravi. Danas upravo kupila od Poljaka veliku konzervu vec pripremljenog maka.
OdgovoriIzbrišimmm, bas me zanima kako ce ispasti sa konzerviranim makom :)
Izbriši