Buhtle

Zagreb pod snijegom, mmmmmmm.

Ako ste pratili moje zadnje postove, onda znate da sam našla divan recept za dizano tijesto - tijesto koje zaslužuje glavnu ulogu u više priča, ne samo jednoj. Dosad je već glavnu ulogu imalo u Parenim okruglicama na mlijeku i  u Germknedlama. Dakle, zamijesila sam i treći put isto tijesto. Ovog puta sam poželjela vidjeti kako će se ponašati u klasičnoj izvedbi - buhtlama. I opet nisam pogriješila - fine, meke, mirisne...






500 g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250 ml mlakog mlijeka
50 g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

pekmez od marelice, nutella
1 žlica otopljenog maslaca
1 žlica ulja
pola dl vode
1 žlica šećera

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol. Mijesite dok se ne počnu stvarati mjehuri u tijestu. Ostavite tijesto na toplom da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.

Okrugli kalup za pite namažite maslacem.
Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tijesto kotačićem razrežite na 12-tak komada. Uzmite svaki komad u ruku, na sredinu stavite žličicu pekmeza te oblikujte buhtlu tako da dobro slijepite krajeve. Slažite ih u kalup prvo uz rub, pa onda i u sredinu. Neka ostane malo mjesta između buhtli. Pomiješajte u šalici žlicu otopljenog maslaca sa žlicom ulja i kistom premažite buhtle. Ostavite ih da se odmore još desetak minuta te ih stavite peći 20-25 minuta na 180°C s ventilatorom.

Pred kraj pečenja ugrijte pola dl vode sa žlicom šećera i pustite da dobro prokuha i malo se reducira.
Pečene buhtle izvadite iz pećnice, premažite ih sirupom te pokrijte pek papirom. Preko papira još ih dobro ušuškajte sa kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade pola sata.

Poslužite posipane šećerom u prahu.

Verzija za ispis






Ovakav postupak s buhtlama, prije i nakon pečenja, otkrila sam prije nekoliko godina na ovom receptu. I od tada ne odustajem od njega :).

Primjedbe

  1. i ja kažem mmmmm :)
    em volim snijeg, em stalno pečem neke divote, zima je stvorena za to. ali avaj, stići će mi sve na naplatu, jao, jao.... :lol

    tijesto 3u1 je mrak. bilježim.
    buhtlice izgledaju sjajno, mekano i slasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. bogme če i meni stići na naplatu, u to ne sumnjam :lol

    razmišljam da tijesto bude i 4u1 ili možda 5u1... :D. Sve ovisi o inspiraciji :lol

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno izgledaju divno meko, krasan recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljivo mi je to premazivanje buhtli sirupom koje vjerojatno daje finu hrskavu koricu!
    Fini receptić a buhtle izgledaju kao pahuljice!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sirup zapravo dodatno omeksa koricu tako da su zbog toga jos mekse, a budu mekane i slijedeci dan.

      Izbriši
  5. baš izgledaju mekano i prozračno

    OdgovoriIzbriši
  6. Krasno izgleda. Moram isprobati ovo premazivanje sa šećernim sirupom i pečenjem nakon pečenja.

    OdgovoriIzbriši
  7. Prekrasne buhtle, vidi se da su mekane i fine, svakako bilježim recept za isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  8. Ja naprosto ne smem da ih pravim, jer su tako dobre, a još vriće, ma fenomenalno. Pravila sam ih davno po Laninom receptu slane, i od tad se suzdržavam sa tetsom, ali stalno beležim nove recepte. Doći će i buhtle na red!

    OdgovoriIzbriši
  9. pravila sam ih jučer. konačno, hahaha
    uglavnom, jako su dobre i tijesto je odlično a ova fora s preljevom je zbilja sjajna (u sirup sam dodala i malo cimeta). jako, jako fino :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ooo, jel to mirisi na snijeg? :lol

      hvala ti i suoer ti je ideja sa cimetom :)

      Izbriši
  10. OPIPLJIVO SVJEDOČANSTVO O PLANIRANJU BOZIĆNOG KREDITA..

    Ovo nije uobičajena objava koju svakodnevno vidite na internetu kada ljudi daju lasna svjedočanstva I lasne informacije o velikoj financijskoj pomoći.. Svjestan together with su mnogi and vas prevareni in da su lasþni agenti iskoristili one koji traþe loans. Neću ovo nazvati normalnim svjedočanstvom, nazvat ću ovo situacijom u kojoj sam živi svjedok kako možete dobiti svoj kredit nakon što ispunite unviete in odrebe twrtke. Nije važno imate li dobar kreditni rejting ili odobrenje vlade, sve što vam treba je važeca osobna iskaznica I važeci IBAN broj kako biste mogli podnijeti zahtjev za kredit s kamatnom stopom or 3%. Minimalni iznos per 1000 eura, a maksimalni iznos koji se može posuditi per 100,000,000 eura. Day at 100% jamstvo da mosquete dobiti svoj credit putem ove pouzdane in poshte TVrtke, posluju 24 sata online in daju credit svim građanima Europe in izvan Europe. Poslali su mi document koji je provjeren I testiran kao valjan prije nego što sam dobio kredit, stoga pozivam sve kojima je potreban kredit da posjete ili ih kontaktiraju putem
    E-poste: michaelgardloanoffice@gmail.com
    WhatsApp za Europu: +385915608706
    WhatsApp za SAD: +1 (717) 826-3251

    Nakon što ih contactrate, obavijestite ih da vam je gospođa Dejana Ivica iz Zagreba dala informacije. Vidjeti znači vjerovati I zahvalit ćete me kasnije kada dobijete kredit od njih. Dao sam obecianje da ću, nakon što dobijem kredit od njih, objaviti dobru vijest svima online. Ako imate prijatelja ili rodbinu, uključujući kolege, možete im reci o ovoj ponudi I da se događa u ovom BOŽIĆNOM DOBU.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije