Ružice s lješnjacima

Naravno da nisam mogla odoljeti. Jednostavno sam morala nastaviti niz i isprobavati što bi se još moglo sa ovim divnim receptićem za slatko dizano tijesto. Dakle, nakon parenih okruglica na mlijekugermknedli te buhtli na red su došle ove ružice s lješnjacima. Jedina je razlika u tome što za ovu varijantu treba samo pola mjere tijesta. Prije sam ružice radila sa nešto drugačijim tijestom, no i u ovoj izvedbi su ispale baš onako kako treba - ukusne i sočne. A možete ih raditi i orasima, makom ili rogačem.






250g glatkog brašna
1/2 kockice kvasca
25g šećera
125ml mlakog mlijeka
25g maslaca
1 jaja
1 prstohvat soli

200g mljevenih tostiranih lješnjaka
80g šećera
70ml mlijeka

1 žumanjak za premazivanje

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga (cca 20x50cm) na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.



Pripremite nadjev. Pomiješajte lješnjake sa šećerom te prelijte kipućim mlijekom.
Nadjev ravnomjerno razmažite po tijestu. Čvrsto zarolajte te oštrim nožem narežite na 12 dijelova.
Okrugli kalup promjera 26cm namažite maslacem te u njega složite ružice (s prerezanom stranom prema gore), prvo uz rub pa onda i u sredinu. Peći 20-25 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Desetak minuta prije kraja pečenja pomiješajte žumanjak s malo vode te kistom premažite ružice. Vratite ih i pećnicu da se ispeku do kraja.
Malo ohladite, pa poslužite.

Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Bas mi se dopada presek - pune nadjeva! :) Odlicne su!!! :)

    OdgovoriIzbriši
  2. još jedna varijacija :) mrak!
    ružice izgledaju super a ova gdje se vidi presjek i sav nadjev, ta baš mami.

    OdgovoriIzbriši
  3. vidi se da su jako mekane i sočne, savršene!

    OdgovoriIzbriši
  4. ružice izgledaju jako sočno i premda nisam veliki ljubitelj tjestavih deserata, ove bih definitivno probala jer uopće ne djeluju suhe... ovom prilikom ti prosljeđujem nagradu na svom blogu pa pogledaj što te tamo čeka!

    OdgovoriIzbriši
  5. MOram priznati da sam slaba na ovakve kolačiće i tvoje ružice su mi odlične. Tako fino, ukusno i mekano izgledaju !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije