Buhtle

Zagreb pod snijegom, mmmmmmm.

Ako ste pratili moje zadnje postove, onda znate da sam našla divan recept za dizano tijesto - tijesto koje zaslužuje glavnu ulogu u više priča, ne samo jednoj. Dosad je već glavnu ulogu imalo u Parenim okruglicama na mlijeku i  u Germknedlama. Dakle, zamijesila sam i treći put isto tijesto. Ovog puta sam poželjela vidjeti kako će se ponašati u klasičnoj izvedbi - buhtlama. I opet nisam pogriješila - fine, meke, mirisne...






500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
50g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

pekmez od marelice, nutella
1 žlica otopljenog maslaca
1 žlica ulja
pola dl vode
1 žlica šećera

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa šećerom i mlijekom te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite usitnjeni maslac sobne temperature, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, razvljajate ga prst debelo na pobrašnjenoj dasci i ostavite ga da miruje desetak minuta.

Okrugli kalup za pite namažite maslacem.
Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tijesto kotačićem razrežite na 12-tak komada. Uzmite svaki komad u ruku, na sredinu stavite žličicu pekmeza te oblikujte buhtlu tako da dobro slijepite krajeve. Slažite ih u kalup prvo uz rub, pa onda i u sredinu. Neka ostane malo mjesta između buhtli. Pomiješajte u šalici žlicu otopljenog maslaca sa žlicom ulja i kistom premažite buhtle. Ostavite ih da se odmore još desetak minuta te ih stavite peći 20-25 minuta na 180°C s ventilatorom.

Pred kraj pečenja ugrijte pola dl vode sa žlicom šećera i pustite da dobro prokuha i malo se reducira.
Pečene buhtle izvadite iz pećnice, premažite ih sirupom te pokrijte pek papirom. Preko papira još ih dobro ušuškajte sa kuhinjskom krpom i ostavite da se ohlade pola sata.

Poslužite posipane šećerom u prahu.

Verzija za ispis






Ovakav postupak s buhtlama, prije i nakon pečenja, otkrila sam prije nekoliko godina na ovom receptu. I od tada ne odustajem od njega :).

Primjedbe

  1. i ja kažem mmmmm :)
    em volim snijeg, em stalno pečem neke divote, zima je stvorena za to. ali avaj, stići će mi sve na naplatu, jao, jao.... :lol

    tijesto 3u1 je mrak. bilježim.
    buhtlice izgledaju sjajno, mekano i slasno.

    OdgovoriIzbriši
  2. bogme če i meni stići na naplatu, u to ne sumnjam :lol

    razmišljam da tijesto bude i 4u1 ili možda 5u1... :D. Sve ovisi o inspiraciji :lol

    OdgovoriIzbriši
  3. Stvarno izgledaju divno meko, krasan recept!

    OdgovoriIzbriši
  4. Zanimljivo mi je to premazivanje buhtli sirupom koje vjerojatno daje finu hrskavu koricu!
    Fini receptić a buhtle izgledaju kao pahuljice!!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. sirup zapravo dodatno omeksa koricu tako da su zbog toga jos mekse, a budu mekane i slijedeci dan.

      Izbriši
  5. Krasno izgleda. Moram isprobati ovo premazivanje sa šećernim sirupom i pečenjem nakon pečenja.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prekrasne buhtle, vidi se da su mekane i fine, svakako bilježim recept za isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši
  7. Ja naprosto ne smem da ih pravim, jer su tako dobre, a još vriće, ma fenomenalno. Pravila sam ih davno po Laninom receptu slane, i od tad se suzdržavam sa tetsom, ali stalno beležim nove recepte. Doći će i buhtle na red!

    OdgovoriIzbriši
  8. pravila sam ih jučer. konačno, hahaha
    uglavnom, jako su dobre i tijesto je odlično a ova fora s preljevom je zbilja sjajna (u sirup sam dodala i malo cimeta). jako, jako fino :))

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. ooo, jel to mirisi na snijeg? :lol

      hvala ti i suoer ti je ideja sa cimetom :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije