Tjestenina s proljetnim povrćem (Fettuccine primavera)
Proljeće, rano ili kasno, meni je najdraže godišnje doba u kuhinji. Obilje povrća sa kojem se mogu spremati zanimljiva, maštovita jela, ali i klasici kao što je ovaj umak za tjesteninu.
Za ovo klasično jelo možete koristiti bilo koje proljetno povrće, obično idu 3 vrste. Isprobajte i sa bobom, porilukom ili mahunama. U originalu je bez pancete, ali ona daje posebnu notu.
Na slikama su varijante s bijelim i zelenim rezancima tj. fettuccinama.
500g tjestenine (najbolje široki reznaci - fettuccine)
1 svežanj zelenih šparoga
1 tikvica
30g maslaca
1 nasjeckan štapić celera (onog debelog američkog za grickanje)
1 šalica graška
oko 300ml vrhnja za kuhanje
pola šalice parmezana
par fetica pancete narezane na sitne kockice
Skuhati al dente tjesteninu u velikom loncu kipuće vode, ocijediti i držati na toplom.
Šparoge narezati na male komadiće. Staviti ih u malo kipuće vode i kuhati 2 minute. Ocijediti.
U tavi sa debelim dnom otopiti maslac, dodati celer, kratko popržiti. Dodati grašak, narezanu tikvicu i vrhnje i pirjati oko 3 minute. Dodati šparoge, parmezan, sol i papar. Pustiti da umak provrije i kratko prokuhati. U posebnoj tavici bez dodatka masnoće popržiti pancetu. Sve pomiješati sa tjesteninom.
Poslužiti vruće.
Printaj recept
Ma, savršeno. Ovakvo što mogla bih jesti svaki dan. I bez pancete (iako si u pravu).
OdgovoriIzbrišitnx, i ja bih ovo svaki dan :).
Izbrišivolim ovakve obroke
OdgovoriIzbrišida, i meni su najdrazi ovakvi :)
Izbrišiaj, aj, aj! pogodila si me ravno u sridu! my kind of dish, kako bi se reklo ;)
OdgovoriIzbrišija danas radim nešto slično (a uopće nisam dosad vidjela tvoj post), ali u lazanje verziji sa sirom i bešamelom, isto sa šparogama, tikvicom i graškom, ali sa šunkom, ne pancetom (iako se ne bi protivila ni žešćoj varijanti svinjetine)