Magdalene

Ne, ovo nisu mafini. Iako tako izgledaju. Ovo su magdalene i ako se odlučite pripremati ove prefine kolačiće, molim vas da ih zovete samo njihovim predivnim imenom. Magdalene su tradicionalni španjolski kolačići koji se topli poslužuju za doručak. Postupak pripreme magdalena nešto je složeniji i traje dulje od pripreme mafina, no kad ih kušate, neće vam biti žao što ste uložili više truda i vremena. Vrlo su slične i francuskim madlenama, no ove španjolske obavezno se peku u kalupima za mafine, a u pripremi tijesta tradicionalno se upotrebljava maslinovo ulje.

Već znate koliko volim peći kolače s maslinovim uljem. Ono im daje punoću okusa i lagano naglašava voćnu aromu, a tako je i kod magdalena. Možete u njihovu sredinu staviti i kockicu tamne čokolade, ako ste čokoholičar i ne možete bez nje. U ovom se receptu ulje i mlijeko važu, što nije baš uobičajeno, no ako želimo dobiti karakterističan 'trbuh' odnosno visoki vrh magdalena, potrebno je i da se točno držimo recepta i precizno važemo sastojke.

Potrebno nam je:

2 jaja

100 g šećera

80 g djevičanskog maslinovog ulja

120 g mlijeka

170 g brašna

prstohvat soli

pola praška za pecivo

naribana korica 1 naranče

12 kockica tamne čokolade, prema želji


Jajima dodajte šećer i tucite el. miješalicom oko 8 minuta, dok smjesa ne postane svijetla i pjenasta. Dok miksate, postupno ulijevajte maslinovo ulje i mlijeko, dodajte sol i narančinu koricu. Dobro izmiksajte. U brašno dodajte prašak za pecivo te ga prosijajte. Ako imate sito, to svakako učinite jer će vaše magdalene biti još prozračnije. Dodajte brašno u smjesu i pjenjačom ga oprezno umiješajte. Posudu sa smjesom stavite u hladnjak na 1-2 sata.

Ugrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

U kalup za mafine stavite papirnate košarice i do ¾ napunite ih smjesom. Ako želite, u svaku magdalenu utisnite kockicu tamne čokolade.

Na vrh svake magdalene stavite ¼ žličice kristal-šećera.

Pecite ih 15 minuta i poslužite tople.

Primjedbe

Najčitanije