Parene okruglice na mlijeku (Dampfnudel)

Nakon malog podsjećanja na ljeto, evo nas natrag u ovu ledenu zimu. I trebamo nešto da nas ugrije, zar ne?

Ovo je jedan od onih recepata koje dugo gledate, mame vas, al vas je ipak malo strah upustiti se u izvedbu jer je nešto drugačiji, pomalo neobičan. Imala sam sto pitanja dok sam gledala recept npr. kako se pecivo može ispeći dok pliva u mlijeku? Kako se može ispeći u tavi na štednjaku, a ne u pećnici?  Kakve će teksture biti te okruglice? No, mamio je i na kraju namamio...
Priprema je zapravo vrlo jednostavna i u konačnici brza, obzirom da se ipak radi o dizanom tijestu. A okruglice su meke, slatke, sa divnom koricom na dnu, a još kad ih prelijete dobrim umakom od vanilije... Meni su najukusnije tople, prelivene umakom, no i slijedeći dan su jednako fine, samo ugrijte umak.
Da, slične su germknedlama, a opet posve različite.







500g glatkog brašna
1 kockica kvasca
100g šećera
500ml mlakog mlijeka
100g maslaca
2 jaja
1 prstohvat soli

Prosijte brašno u posudu te u sredini napravite udubljenje. Razmrvite kvasac, pomiješajte ga sa 50g šećera i 250ml mlijeka te ulijte u sredinu. Pospite s malo brašna, poklopite i stavite da se diže oko pola sata. Zatim u to umijesite 50g usitnjenog maslaca, jaja i sol pa ostavite tijesto da se diže još 30 minuta.
Premijesite tijesto, oblikujte valjak i podijelite ga na 12 komada. Rukama oblikujte okruglice.



Rastopite ostatak maslaca (50g) u velikom širokom loncu s poklopcem. Dodajte preostali šećer (50g) u vrućem maslacu, karamelizirajte i pažljivo ulijte ostatak mlijeka (250ml). Kratko prokuhajte da se otopi karamel.
Komade tijesta stavljajte u mlijeko. Poklopite! Kuhajte na laganoj vatri 30-35 minuta dok okruglice ne dobiju koricu. One će upiti mlijeko, a na dnu će se stvoriti ukusna karamel korica. Poslužite uz umak od vanilije. Umak sam ovog puta napravila po receptu s bloga U mojoj kuhinji.

Verzija za ispis

Primjedbe

  1. Nisam nikada radila ovako nešto. Ali zato volim knedle i slične stvari. Krasna slastica

    OdgovoriIzbriši
  2. Jako zanimljivo. Verujem da bi mi se dopale...

    OdgovoriIzbriši
  3. parene u novom ruhu :) sviđaju mi se, dadada!

    OdgovoriIzbriši
  4. drago mi je da vam se svidjaju :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Genijalno izgledaju. Pošto apsolutno obožavam germknedle ne sumnjam ni da ću biti odušavljena ovim okruglicama.

    OdgovoriIzbriši
  6. Divne su mi sve te verzije knedli i pravo je čudo na koliko načina tako jednistavna stvar može da se napravi i u koliko verzija. Nosim se mišlju da jednom napravim nekoliko postova samo o knedlama širom sveta.

    OdgovoriIzbriši
  7. ajme, čitaš mi misli :). A ja ću pokušavati povezati par postova upravo o tome kako se jedna stvar, u ovom slućaju tijesto, može pripremiti na nekoliko raznih, a opet posve drugačijih načina :)

    OdgovoriIzbriši
  8. uvijek se iznova iznenadim kad otkrijem neki novi recept, kako se toga nisam prije sjetila :) jako su me zainteresirale ove okruglice i probat ću ih u najkraćem roku

    OdgovoriIzbriši
  9. ovo je pravo otkriće za mene, nikad ovakvo nešto nisam ni probala, a kamoli jela... kuhanje tijesta u karameliziranom mlijeku, super stvar!

    OdgovoriIzbriši
  10. Jako zanimljivo i za mene novo. Još jedna odlična slastica !

    OdgovoriIzbriši
  11. mmm..ovo izgleda skroz fino. I novo. Moramo isprobati!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije