Savijača od kopriva iliti koprivnjak


Kažu da je kopriva jedna od najzdravijih lisnatih biljaka. Zovu je multiviaminskim koncentratom i njeno blagotvorno djelovanje na ljudski organizam je i znanstveno dokazano. Za kuhanje se koriste vršci mlade koprive ubrani u nezagađenom okolišu.

Naravno da joj, znajući ovo gore navedeno, nisam mogla odoljeti kad sam ju vidjela na placu u hrpici pred jednom bakicom. I nije me razočarala. Nimalo. Čak naprotiv. Divna je.





Prva je na red došla savijača.








200g mlade koprive
3 velika krumpira
1dl kiselog vrhnja
500g brašna
2dl ulja
1,5dl vode
sol, papar


Od brašna, soli, 1dl ulja i 1,5dl vode umijesite čvrsto tijesto te ga ostavite da odstoji pola sata. Za to vrijeme naribajte krumpir i posolite ga. Koprivu očistite tako da trgate listove jer se ne koriste stabljike. Operite ju i kratko prokuhajte u kipućoj vodi. Naribani krumpir dobro ocijedite. Skuhanu koprivu nasjeckajte te pomiješajte s naribanim krumpirom, malo soli, papra i 1dl ulja.

Od tijesta izvaljajte 8 kuglica i svaku razvucite pa rastegnite što više da tijesto postane tanko, gotovo prozirno. Po tijestu zatim rasprostrite 2-3 žlice nadjeva, a na njega stavite jos malo vrhnja. Zamotajte tijesto kao u roladu i stavite u nauljenu tepsiju. Postupak ponovite s preostalim kuglicama pa pitu stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 200˚C oko 45 minuta ili dok ne poprimi lijepu zlatnu boju.

Verzija za ispis

Primjedbe

  1. i ja sam ih vidjela prošli tjedan na placu :)
    super ti je savijača.

    OdgovoriIzbriši
  2. Obožavam koprivu i volim ju dinstanu (kao blitvu/špinat) ili u piti. Savijaču još nisam radila, ali je sigurno isto jako ukusna.

    OdgovoriIzbriši
  3. Još jedna zanimljiva savijača-pita od kopriva uz dodatak krumpira! Treba ih koristiti što češće!

    OdgovoriIzbriši
  4. mmmm kopriva!!! to nisam takoooo dugo jela.. ovdje u 'meriku toga vjerovatno nema =( mislim da kad bi pitala na pijaci dal' prodaju koprivu da bi me bljedo gledali, hehe..

    nego, da li krumpir prvo skuhas?

    OdgovoriIzbriši
  5. Ja sam dobila koprivu i baš tražim kako da je napravim ;)

    OdgovoriIzbriši
  6. krasna je! već dugo se spremam isprobati nešto od koprive, nikada nisam. posebno me privlače ovakve savijače i juhice od koprive

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. niti ja jos nisam probala juhicu, a i mene bas privlaci :)

      Izbriši
  7. Volim koprivu. Bas smo sad na Kordunu pravili salatu od koprive i maslacka... Fina je bila...

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije