Hrustule

... frustule, hrostule, krostule, krustule, kroštule... Svako dalmatinsko mjesto ima svoje ime za ovu jednostavnu tradicionalnu slasticu. Ove bi mogli nazvati hvarskim ili još preciznije starogrojskima, a mogle bi biti i dolske jer sam recept dobila od jedne dolske none.

Recept ima jednu specifičnost - dodatak meštra. Meštro je ekstrakt anisa i koromača u alkoholu. Nekad se je pio uz dodatak vode kao osvježavajući napitak, a danas je je neizostavni sastojak starogrojskih cvita. I ovih hrustula.
Fine, meke, aromatične, zaista su posebne...








Originalni recept ide ovako - na 1 jaje idu 2 žlice šećera i 2 žlice masti, 1 prašak za pecivo (ako su 2 jaja), žlica meštra, malo rakije i korice limuna te brašna koliko popije. 






Pa ako želite možete probati i tako, a za ostale evo mojih mjera:

2 jaja srednje veličine
2 žlice ulja
2 žlice maslaca
250g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
korica limuna
0,3 dl rakije
2 žlice meštra

Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Mikserom umutiti žumnjake sa šećerom, dodajte ulje i maslac, te koricu limuna, rakiju i meštro. Brašno pomiješati sa praškom za pecivo te usuti u smjesu žumanjaka i šećera i još malo tući mikserom. Kad se stvore mrvice uliti i bjelanjke te rukom umijesiti čvrsto tijesto.
Ostaviti tijesto pola sata na sobnoj temperaturi.

Na pobrašnjenoj dasci tijesto razvaljati oko pola centimetra debljine te rezati na trake. Trakice oblikujte po želji.


Ugrijati puno ulja dok ne počne lagano pjeniti. Pržiti hrustule dok lagano ne porumene. Izvaditi ih šupljikavom žlicom na upijajući papir pa posuti šećerom u prahu. Poslužiti.


Verzija za ispis






Primjedbe

  1. Kod nas na Kvarneru i u Istri su kroštule i mislim da nema drugih naziva pa me jako iznenadila ova raznovrsnost dalmatinskih naziva, pogotovo hrostule. Kako god se zvale, ovo je fina slastica

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Na otoku Visu su Hruštule !
      Za svaku stvor imo puni nazivi po tako i za njih .

      Izbriši
  2. hrostule su na Bracu i cini mi se oko Dubrovnika :)

    OdgovoriIzbriši
  3. baš su krasne, sviđa mi se recept!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U hrustule ne ide ni slucajno prasak za pecivo nego vanilin secer !!!
      Tjesto se mora razvaljati na tanko da bude proziran i reze se kolutom na zube da hrustula bude velicine oba dlana . Przi se kratko u dubokom ulju , iscijedi te posipa staub secerom
      Hruštule trebaju bit svijetle , bez ulja i toliko tanke i prhke da "pucaju pogledom"😋

      Izbriši
  4. taj meštro me baš mami, a ni kroš... pardon, hrostule ;) nisu za zanemarit ;)))
    jako lijepo!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. tanja, hrUstule :lol :lol
      hvala ti :)

      Izbriši
    2. Hruštule nisu hruštule ako su bez mištre - ona je pod nus ! 😋
      Mištra se stavi i u Viške cvite i obavezno amonijak ( jos jedan neobican sastojak koji se ne stavlja u drugu hranu - sto ja znam) !

      Izbriši
  5. Super izgledaju. Jako sam zaintrigirana meštrom nisam nikada čula za to.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hrustule se ne prave ovako.
      Mora se tjesto razvaljati na tanko da bude prozirno i hrustule moraju bit prozirne
      Rezu se drukcije m5ego je na slici . Moraju bit daleko vece i prhijete, svjetlo zute ne ovako tamne
      Ove su puno ulja , debele su i male te preprzene !🙃
      Neuspjele hruštule !

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije