Višnje u crnom vinu
Ovaj recept je moja ulaznica za igru Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Tamara sa bloga Bite my cake. Ovo je i moj prvi put da sudjelujem u nekoj od blog-igara i imam tremu. Posebno jer nimalo nisam zadovoljna ovom slikom, no višnje su tema koju ne mogu propustiti, a i ovu slasticu toliko volim da ju jednostavno moram pokazati.
Jedan od razloga što posebno volim otići na otok u rano ljeto je i to što se tada beru višnje maraske. Tamne, aromatične, gotovo slatke, toliko su različite od ovih ovdje kontinentalnih da se pitam smiju li se uopće zvati istim imenom. I svake se godine vraćam sa vrećicama višanja koje onda kući pažljivo čistim i smrzavam za zimu. Pekmez? Ne, ne radim pekmez od njih... Šteta ih je. Pekmez se radi od onih običnih. A obične su super i za ukras, kao na mojoj slici.
Ovdje je višnja spojena sa tatinim vinom i maminim višnjevcem :). I svaka je žlica ove slastice prepuna sunca i arome našeg najsunčanijeg otoka. I svaka žlica vraća u ljeto.
Da, da, znam da sam sujetna ;). I nadam se da mi to ne zamjerate :).
300g višanja (svježih ili smrznutih)
6 žlica šećera
2 žlice gustina
3 žlice višnjevca
sladoled, šlag
U lončiću kuhati višnje očišćene od koštica, crno vino, šećer i cimet oko 15 minuta. Gustin posebno otopiti u malo vina, pažljivo i polako uliti u lončić s prokuhanim višnjama i vinom te dobro promiješati da se ne stvore grudice. Kuhati još par minuta da se lagano zgusne. Maknuti s vatre, izvaditi cimet i te malo prohladiti. Dodati višnjevac i promiješati.
Uliti u čaše ili zdjelice za posluživanje.
Poslužiti s kuglom sladoleda i šlagom.
Po želji možete poslužiti ohlađeno ili toplo. Vrlo je ukusno i osvježavajuće kad se ohladi, no poseban je gušt kad se posluži toplo sa kuglom sladoleda.
ma što bismo ti zamjerili, ovo je toliko dobro! Maraske jesu posebne, a tebi baš hvala što si odoučila sudjelovati, drago mi je!
OdgovoriIzbrišiBas lep post! :) Drago mi je da ucestvujes u igricama. Sto nas je vise to je zanimljivije... :)
OdgovoriIzbrišikrasan recept :)
OdgovoriIzbrišivišnje i ja jako volim i uvijek mi je žao što im sezona poprilično kratko traje. srećom, odlične su i one iz kompota a i dobro podnose smrzavanje.
hvala vam :)
OdgovoriIzbrišida, kompoti su fini, al meni su ipak nekako draže smrznute kad već nema svježih.
računam da ćeš mi donijeti malo maraski iduće godine da probam ovo, zvuči jako fino :)
OdgovoriIzbrišimoze i degustacija i paketic :)
IzbrišiSuch an amazing post !! I am inspired by your work and got some great ideas. It really gives me information that I am looking for. Thanks and keep sharing
OdgovoriIzbrišiEuro T20 Slam Live Streaming