Tart s maslacem (Butter tart)

Nema tako dugo da sam dobila veliku bocu kukuruzog sirupa. Moje starije dijete bi ga naradije nalijevalo u neograničenim količinama na sve biskivitasto što mu se nađe u dometu ruke, no obzirom da znam koliko to nije zdravo silom tražim način kako da ga korisno upotrijebim, a da nam ne ugrozim zdravlje :). Ova žlica ili par njih u cijelom desertu daju divnu aromu, a količina je ipak dovoljno mala da ga se ne bojim.
Ovo je tipičan kanadski kolačić. Ukusno je i vrlo prhko, posebno će se svidjeti onima koji vole karamel. No, bilo mi je mrvicu preslatko tako da ću sljedeći put svakako smanjiti količinu šećera u nadjevu, a razmišljam i o dodatku slatkog vrhnja u nadjev.                        









200g oštrog brašna
100g vrlo hladnog maslaca
2 žlice šećera
1/2 žličice soli
1 jaje, tučeno sa 2 žličice hladne vode
 


1/2 šalice zlatnih grožđica 

2/3 šalice smeđeg šećera
2 jaja
1/4 šalice maslaca, rezanog u komade
1 žličica ekstrakta vanilije
1 žlica kukuruznog ili javorovog sirupa


Prosijati brašno, šećer i sol u posudu. Izrežite maslac u male komadiće. Maslac mora biti vrlo hladan. Izmrviti maslac u brašno. Posebno istucite viljuškom jaje s hladnom vodom i dodajte u tijesto.  Brzo umijesite tijesto.
Zamotajte tijesto u plastičnu foliju i ostavite u hladnjaku 30 minuta.
U međuvremenu, napravite punjenje. Stavite grožđice u zdjelicu i prelijte ih toplom vodom. Ostavite da se upije otpilike 20-tak minuta.
Maslac i šećer
stavite u mali lonacu za pirjanje i na srednje laganoj vatri otopite uz miješanje. Dodaj kukuruzni sirup, ekstrakt vanilije i ocijeđene grožđice. Kuhati na laganoj vatri još 5-6 minuta ili dok smjesa se zgusne i počne primati na žlicu.

Zagrijte pećnicu na 175°C. Razvaljati tijesto na lagano pobrašnjenoj površini i rastanjiti ga na 1 cm debljine. Izrežite velike krugove od tijesta kako bi odgovarao kalupu za muffine. Promjer im mora biti 2-3cm veći nego što je promjer kalupica za muufine kako bi popunili i stranice posudica kalupa. Maslacom namazati posudice kalupa i nježno smjestiti tijesto unutra. Po potrebi još malo prstima razvucite tijesto do vrha posudice. Uliti punjenje i peći 15 minuta. Ostavite da se ohladi i izvaditi iz kalupa.



Primjedbe

  1. Jako zgodno! volim okus javorovog sirupa, mada ga rijetko imam doma, ali tad kad ga imam-uivamo u njemu, najčešće na palačinkama

    OdgovoriIzbriši
  2. Javorov sirup je nešto prelepo i nezamenljivo. Volim male zalogaje.

    OdgovoriIzbriši
  3. a jos je uz to i zdrav ). Bas ga rado stavljam gdje god mogu :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije