Pita od višanja i oraha

Zaista nisam mogla odoljeti temi igre Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi Tamara sa bloga Bite my cake. Ovo je moja druga ulaznica za ovomjesečni krug igre.
Višnje su mi posebno drago voće. A ova pita mi je jedan od najboljih kolača sa višnjama. Orasi ovdje prvenstveno ublažavaju kiselost višnje i njhova aroma je u konačnici vrlo blaga, gotovo neprimjetna. Ovog puta sam koristila popečene orahe, al u ovom receptu zaista nema potrebe za time. Pita je jednakog okusa kao i sa nepečenim orasima. Što znači da je jednako fina i ukusna :).







30dag oštrog brašna
pola paketića praška za pecivo
15dag šećera
20dag maslaca
1 jaje
sok od pola limuna
ribana korica od jednog limuna
1 žlica hladnog mlijeka

500g očišćenih višanja, svježih ili smrznutih
3-5 žlica šećera
2 žlice krušnih mrvica
5 žlica mljevenih oraha

1 žlica marmelade od marelica za premaz
šećer u prahu za posipavanje



Pomiješati brašno, prašak za pecivo i šećer. Maslac narezati na listiće i utrljati u brašno tako da se dobiju mrvice. Dodati jaje, limunovu koricu, sok limuna i mlijeko te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko pola sata.
Razdijeliti na jednaka dijela i razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Jedan dio staviti na dno namašćenog i pobrašnjenog kalupa za pite. Tijesto posuti s žlicom krušnih mrvica. Poslagati višnje u jednom sloju, posipati šećerom, još jednom žlicom krušnih mrvica te mljevenim orasima. Prekriti drugim dijelom razvaljanog tijesta, te prstima rubove spojiti s donjim dijelom tijesta. Peći u pećnici zagrijanoj na 180°C 40-tak minuta ili dok ne porumeni.
Pred kraj pečenja rastopiti 1 žlicu marmelade od marelica sa malo tople vode i time premazati vruću pitu.
Ohladiti.
Poslužiti posipano šećerom u prahu.


Primjedbe

  1. uh, ovakvim stvarima ne mogu odoljeti.
    jako mi se sviđa limun (sok i korica) u prhkom tijestu, baš ga "diže".
    sad bih tako rado komadić ove tople pite :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasna je pita, baš ti hvala na trudu i sudjelovanju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Dovoljno je samo da pogledam ovu divnu pitu i odmah počinjem sliniti! Neodoljivo dobra! I ja sam ljubitelj višanja :)

    OdgovoriIzbriši
  4. bas mi je drago da vam se svidja :).

    da, tanja, limun ju bas podize. Razmisljam da sljedecom prilikom izbacim i onu zlicu mlijeka i zamjenim i nju s limunovim sokom.

    OdgovoriIzbriši
  5. uskoro ću je raditi, višnje mi već dugo nisu bile na repertoaru, a osim klasične štrudle ovo bi bilo dobrodošlo osvježenje :)

    OdgovoriIzbriši
  6. sigurna sam da će ti se svidjeti :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije