Sočni limun kolač s ricottom i maslinovim uljem

Limun i maslinovo ulje su moja omiljena kombinacija, kako u slanim jelima, tako i u desertima. Mozda vam vam ovako na prvu zvuči pomalo neobično za desert, ali vjerujte mi je da je vrlo ukusno. Pogotovo ovako u kombinaciji koja vuče na talijansku sa kukuruznim brašnim i ricottom...
A onda je tu i taj završni touch sa koricom limuna poprženom u maslinovom ulju i uvaljanom u šećer. To je pak iz španjolske kuhinje :). Tu metodu sam već isprobala u receptu za slatke pogače od maslinovog ulja, samo sam ovog puta odlučila iskoristiti i koricu. Za ukras :).
Divan limunast miris i okus, te sočnost kolač će zadržati i nekoliko dana nakon pripreme.






4 nešpricana limuna
180ml maslinovog ulja
100g glatkog brašna
130g kukuruznog brašna
2 žličice praška za pecivo
malo soli
3 jaja
150g šećera
sok od 2 limuna
250g ricotte

malo šećera u prahu

Koricu 2 limuna naribajte uobičajeno na sitnom ribežu, a koricu druga dva limuna ogulite nožićem za čišćenje krumpira pa ju još dodatno oštrim nožićem narežite na male, tanke trakice.
Maslinovo ulje ulijte u mali lončić i dodajte mu koricu limuna koju ste pripremili na ovaj drugi način. Ugrijte i polako pržite dok se limunova korica ne zakovrča. Maknite sa vatre, žličicom skupite korica sa vrha i stavite ju na tanjurić sa šećerom u prahu. Uvaljjate ju u šećer i ostavite ulje da se malo prohladi.

Pećnicu ugrijte na 180°C.

Za to vrijeme pomiješajte suhe sastojke - brašna, prašak za pecivo, sol i ostatak limunove korice.
U drugoj posudi tucite mikserom jaja i šećer dok smijesa ne pobijeli i udovostruči se. Tada dodajte prohlađeno maslinovo ulje i ricottu, te limunov sok i miksajte dok se smjesa ne ujednači. Tada velikom žlicom lagano umiješajte suhe sastojke.
Kalup za pečenje namažite maslacem i pobrašnite kukuruznim brašnom pa prelijte smjesu i zagladite joj površinu. Pecite 30-40 minuta u zagrijanoj pećnici na 180°C.
Ohladite, pa pospite po želji šećerom u prahu i posipajte onom limunovom koricom koju ste uvaljali u šećer.

Print




Primjedbe

  1. Volim ovakve divne, jednostavne kolače pune okusa mediterana.

    OdgovoriIzbriši
  2. Za mene su ove kombinacije limun i maslinovo ulje fantastične. Kolaš bude mirišljav i sočan ,što se iz priloženog može i videti

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije