Čokoladna pletenica (babka)

Kruha i čokolade? Da, često se zapitam trebam li možda promijeniti ime bloga ... Prefino meko tijesto za brioše premazano pastom od čokolade i zamotano, pa zavrnuto, pa prerezano, pa se zavrti vilicom, pa zamiriši... Čokoladna, mirisna, meka, sočna... Teško joj je odoljeti. Pekla sam ju već nekoliko puta i niti jednom nije dočekala jutro kako bih ju mogla uslikati. Tako da sam ovoga puta sakrila komadić kako bih vam napokon mogla pokazati ovu divoticu.

Za ovu pletenicu treba vam jako mekano brioš tijesto, a postoji i trik kako moći oblikovati tako izuzetno mekano dizano tijesto. U toj mekoći i raskoši tijesta krije se i tajna divnog okusa ove pletenice, a to što vam možda neće izgledati savšeno isprepeteno neka vas ne brine jer okus nadoknađuje sve peripetije.

Dakle, uzmite malo više vremena, najjednostavnije je planirati hlađenje preko noći, zasučite rukave i ispletite si ovu pletenicu.
Onako za gušt :)

Recept je adaptiran s ovog bloga, pa bacite pogled ako vas zanima kako se to točno plete.







500g glatkog brašna
1 žličica soli
1 žličica instant kvasca
4 lagano istučena jaja
120g otopljenog maslaca
4-5 žlica meda
3,5 dl tople vode

za nadjev:
3 žlice  maslaca
100g čokolade (50g treba otopiti)
80g šećera u prahu
2 žlice gorkog kakaa

za premaz:
1dl vode
4 žlice šećera




Sve sastojke stavite u veću posudu i izmiješajte ih el. mješalicom ili kuhačom, po želji, 5-10 minuta. Dobit ćete žitku smjesu koja će biti jako mekana. Pokrijte kuhinjskom krpom.
Ostavite na toplom oko 2 sata.
Nakon 2 sata, tijesto će se udvostručiti, no i dalje će biti premekano za rad pa ga trebate ohladiti. Stavite ga u hladnjak na minimalno 2 sata, a najbolje je preko noći (tijesto u hladnjaku može biti i 3-4 dana pa možete odmah zamijesiti i veću količinu).

Pripremite nadjev. Otopite na pari maslac i 50g čokolade pa im dodajte šećer u prahu i kakao. Sve dobro promiješajte.

Izvadite tijesto iz hladnjaka i prebacite ga na dosta pobrašnjenu dasku. Pobrašnite i ruke i valjak i podijelite ga na dva dijela. Sve trebate raditi dosta brzo i što manje rukama kako bi tijesto ostalo hladno i podatno za rad. Valjkom brzo razvaljajte tijesto na debljinu od oko 1cm u obliku pravokutnika pa ga namažite s polovicom nadjeva i posipajte s 25g krupno marijane čokolade, pa zarolajte po dužoj stanici. Isto napravite i sa drugom polovicom tijesta.
Sada uzmite oštar nož i zarežite roladu po dužini tako da se rascijepi. Primaknite rolade jednu drugoj i jednostavno ih isprepletite.

Kalup za pečenje kolača (20x30cm) premažite maslacem i pobrašnite i u njega pažljivo prebacite pletenicu. E, sad, uzmite vilicu i njome zavrtite 2-3 puta po tijestu.
Posudu prekrijte plastičnom folijom i ostavite na toplom oko 90minuta.



Ugrijte pećnicu na 180°C.
Nakon što se pletenica dignula, maknite foliju sa posude i pecite u zagrijanoj pećnici 45-50 minuta. Pred kraj isprobajte čačkalicom da li je pečeno, a ako vam se čini da je korica pretamna pokrijte ju do kraja pečenja pek-papirom.
Tijekom pečenja pripremite sirup za premazivanje - ugrijte vodu, dodajte joj šećer i zavrijte. Neka vrije 5 minuta pa maknite sa vatre i ohladite.
Kad je pletenica gotova izvadite ju iz pećnice i odmah premažite pripremljenim sirupom.
Ohladite i poslužite.

Print






Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije