Štrudla od jabuka s prhkim tijestom (Sudtiroler Apfelstrudel)

Ovo je malo drugačija štrudla od jabuka. Oduševila nas je ove godine na skijanju, pa sam potražila recept čim sa se vratila kući. Vrlo je ukusna i lako se priprema, a čak ne morate ni razvlačiti tijesto kao u klasičnim štrudlama ;). Priprema se od prkhog tijesta sa dodatkom praška za pecivo pa je više kolačasta od one klasične štrudle sa jabukama koju inače pripremamo. Uz to, jabuke su narezane na kockice, dodani su pinjoli, cimet, rum, puno limunove korice... I naravno, dodatak bez kojih austrijske štrudle s jabukama ne mogu - umak od vanilije.
Umjesto pinjola, možete upotrijebiti tostirane orahe. Okus će biti nešto drugačiji, no štrudl neće biti manje ukusan.






125g maslaca
125g šećera u prahu
naribana korica pola limuna
1 vanilin šećer ili 1 žlica vanilin ekstrakta
250g glatkog brašna
1 žlica praška za pecivo
prstohvat soli
1 jaje
1 žlica hladnog mlijeka

za nadjev:
600g jabuka
50g šećera
50g krušnih mrvica (po želji, poprženih na maslacu)
20g pinjola
2 žlice ruma
1 vanilin šećer ili 1 žlica vanilin ekstrakta
naribana korica pola limuna
1 žličica cimeta

žumanjak za premazivanje
šećer u prahu za posipavanje
umak od vanilije

Maslac narezati na listiće pa mu dodati šećer, vanilin šećer, koricu limuna, brašno pomiješano sa praškom za pecivo i sol. Rukama utrljati maslac i napraviti mrvice, pa dodati jaje i mlijeko te brzo umijesiti tijesto. Ostaviti u hladnjaku oko pola sata.

Jabuke oguliti i očistiti od sjemenki i peteljke pa narezati na kockice. Dodati sve ostale sastojke i promiješati.

Pećnicu upaliti na 180°C da se ugrije.

Izvaditi tijesto iz hladnjaka pa ga razvaljati na pobrašnjenoj podlozi. Na lim za pečenje stavite papir za pečenje pa tijesto narolajte na oklagiju i prebacite na papir. Malo ga još razvucite prstima, a nemojte ni brinuti ako vam se raspadne, opet sve samo spojite pobrašnjenim prstima. Nadjev stavite na sredinu pa prebacite krajeve tijesta preko njega i oblikujte štrucu. Prstima još malo zagladite, a ako i bude rupica neka vas to ne brine jer tijesto lagano naraste u pečenju i prekrije sve te male nesavršenosti.




Istucite žumanjak i premažite njime štrudlu.
Pecite oko 35 minuta na 180°C.
Malo ohladite i pospite šećerom u prahu.
Poslužite toplo uz umak od vanilije.

Umak od vanilije možete napraviti ovako: izmiksajte 3 žumanjka sa 50g šećera i malo vanilije pa dodati u lončić sa 250ml toplog mlijeka i tucite na vatri pjenjačom dok ne zgusne, a to bude tik prije vrenja. Ne smije zakipiti.

Print


Primjedbe

  1. Austrijanci su majstori štrudli. Kako mi ovdje oduvijek radimo štrudle, meni nisu fora u Austriji, ali baš mi je drago da si objavila ovaj recept jer mi je to puno jednostavnije za raditi nego razvlačiti kore za štrudlu (zato uvijek koristim samo kupovne, a one baš i nisu bog zna šta).

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Upravo tako. I meni je ovo odličan recept kao alternativa vučenom tijestu kad nemam želje razvlačiti tijesto ili mi se ne kupuje gotovo :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije