Prhke štrudlice (i rolada) s džemom od šljiva

Ovaj recept već dugo imam u svojoj tekici. Dobila sam ga prije dosta godina na jednom roditeljskom forumu, od drage prijateljice i vješte kuharice, no eto, isprobala sam ga tek sad kad mi je zatrebao recept za neki kolač u kojem bih potrošila domaći džem od šljiva. I moram priznati da nisam mogla bolje pogoditi :).
Na blogu već imam jedan recept za prhke štrudlice, za one od smokava. To tijesto je jako meko i teško je raditi sa njime. Za razliku od njega, ovo tijesto je jednostavno, lako za valjanje i oblikovanje. Toliko da bez problema možete od njega raditi po želji štrudlice ili roladu. Punila sam, kao što rekoh već, džemom no možete ga puniti po želji - odlično će biti i sa nutellom i sam svježim ili smrznutim voćem. Možete rezati jednostavne štrudlice, no možete ga i samo zarolati u roladu.





400g glatkog brašna
250g maslaca
200g vrhnja 
2 žlice šećera
prstohvat soli

džem od šljiva za punjenje
šećer u prahu za posipavanje


Brašnu dodajte sol i šećer pa im dodajte hladni maslac narezan na listiće. Rukama brzo utljajte maslac u brašno, dodajte vrhnje i brzo umijesite tijesto. Ostavite ga oko pola sata u hladnjaku.

Pećnicu ugrijte na 180°C.
Tijesto podijelite u dvije lopte, pa ga razvaljajte tanko na pobrašnjenoj podlozi. Ako radite štrudlice narežite ga uzdužno na trake. Pekmez namažite na jednu polovicu, drugu polovicu tijesta prebacite preko nje i tanjurićem narežite štrudlice dugačke 3-4cm. Tako napravite i sa ostatakom tijesta i nadjeva.
Posložite ih na protvan prekriven papirom za pečenje i pecite ih oko 20 minuta, dok lagano ne porumene. 



Ako radite roladu, svaku loptu tijesta razvaljte u obliku pravokutnika i cijelu premažite nadjevom. Čvrsto zarolajte i prebacite na papir za pečenje. Pecite oko 25-30 minuta dok lagano ne porumeni.

Kad se ohladi pospite šećerom u prahu, narežite i poslužite.








Primjedbe

  1. Pinala sam ovo jer volim jednostavne kolače koji su fini, a ne zahtijevaju puno vremena za pripremu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije