Namaz od cvjetače i pečenog češnjaka

Vrijeme je za laganiju hranu, no istovremeno i hranu prepunu hranjivih sastojaka. A još kad je jednostavno za pripremu i prepuno okusa... Ovaj namaz je točno takav. Cvjetača je skuhana na lešo, u aromatiziranoj vodi, češnjak pečen u pećnici, malo tostiranih oraha za dodatan šmek i na kraju sve začinjeno limunovom koricom.

Poslužite ga uz fini, domaći kruh, a ako je kruh proteinski, eto vam i odličan dijetni obrok :).






1 glavica cvjetače
1 dl bijelog vina
par žlica maslinovog ulja
sol, nekoliko zrna papra, lovorov list

1 veća glavica češnjaka
50g tostiranih oraha
korica 1 limuna
sol i papar


Glavici češnjaka očistite samo vanjsku koru, a zatim nožem odrežite oko pola cm sa vrha glavice. Zamotajte ga u aluminijsku foliju i pecite na 180°C dok ne omekša (oko 20min).
U loncu zakipite oko litru vode.  Cvjetaču očistite, natrgajte na cvjetiće. Kad voda provrije dodajte joj vino, ulje, začine i cvjetaču. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Ocijedite.

Češnjak istisnite iz kore pa ga zajedno sa cvjetačom dodajte u blender i usitnite. Posolite i popaprite i dobro poromiješajte.

Dodajte grubo nasjeckane orahe i koricu limuna, promiješajte i poslužite.

Print


Primjedbe

  1. Ovo mora da je odlično! Dala si mi ideju kako napraviti dobar prilog umjesto vječitog pire krumpira. Hvala!:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, to ti je odlična ideja. Možda sao da tada izbaciš orahe i limunovu koricu.

      Izbriši
  2. Ovo odlično izgleda, ovo ću obavezno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super ideja, baš mi treba neki namaz, a da nije klasičan ni mlečan! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije