Namaz od cvjetače i pečenog češnjaka
Vrijeme je za laganiju hranu, no istovremeno i hranu prepunu hranjivih sastojaka. A još kad je jednostavno za pripremu i prepuno okusa... Ovaj namaz je točno takav. Cvjetača je skuhana na lešo, u aromatiziranoj vodi, češnjak pečen u pećnici, malo tostiranih oraha za dodatan šmek i na kraju sve začinjeno limunovom koricom.
Poslužite ga uz fini, domaći kruh, a ako je kruh proteinski, eto vam i odličan dijetni obrok :).
1 glavica cvjetače
1 dl bijelog vina
par žlica maslinovog ulja
sol, nekoliko zrna papra, lovorov list
1 veća glavica češnjaka
50g tostiranih oraha
korica 1 limuna
sol i papar
Glavici češnjaka očistite samo vanjsku koru, a zatim nožem odrežite oko pola cm sa vrha glavice. Zamotajte ga u aluminijsku foliju i pecite na 180°C dok ne omekša (oko 20min).
U loncu zakipite oko litru vode. Cvjetaču očistite, natrgajte na cvjetiće. Kad voda provrije dodajte joj vino, ulje, začine i cvjetaču. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Ocijedite.
Češnjak istisnite iz kore pa ga zajedno sa cvjetačom dodajte u blender i usitnite. Posolite i popaprite i dobro poromiješajte.
Dodajte grubo nasjeckane orahe i koricu limuna, promiješajte i poslužite.
Print
Poslužite ga uz fini, domaći kruh, a ako je kruh proteinski, eto vam i odličan dijetni obrok :).
1 glavica cvjetače
1 dl bijelog vina
par žlica maslinovog ulja
sol, nekoliko zrna papra, lovorov list
1 veća glavica češnjaka
50g tostiranih oraha
korica 1 limuna
sol i papar
Glavici češnjaka očistite samo vanjsku koru, a zatim nožem odrežite oko pola cm sa vrha glavice. Zamotajte ga u aluminijsku foliju i pecite na 180°C dok ne omekša (oko 20min).
U loncu zakipite oko litru vode. Cvjetaču očistite, natrgajte na cvjetiće. Kad voda provrije dodajte joj vino, ulje, začine i cvjetaču. Kuhajte dok cvjetača ne omekša. Ocijedite.
Češnjak istisnite iz kore pa ga zajedno sa cvjetačom dodajte u blender i usitnite. Posolite i popaprite i dobro poromiješajte.
Dodajte grubo nasjeckane orahe i koricu limuna, promiješajte i poslužite.
Ovo mora da je odlično! Dala si mi ideju kako napraviti dobar prilog umjesto vječitog pire krumpira. Hvala!:)
OdgovoriIzbrišiDa, to ti je odlična ideja. Možda sao da tada izbaciš orahe i limunovu koricu.
IzbrišiOvo odlično izgleda, ovo ću obavezno isprobati.
OdgovoriIzbrišiSuper ideja, baš mi treba neki namaz, a da nije klasičan ni mlečan! :)
OdgovoriIzbriši