Pišinger torta ili napolitanke

Ova je slastica prvi put pripremljena još u 19. stoljeću. Nazvana je po svome tvorcu, cijenjenom bečkom slastičaru. I mislim da to sve govori :).
I pritom uopće nije važno što će mnogi ovaj kolač nazvati napolitankama, čokoladnim oblatnama i nekim takvim manje fensi imenom...
Vrlo čokoladna, ukusna i fina, jednostavna za pripremu, bez pečenja... Odličan odabir za blagdanski stol, no vjerujte mi da ćete ju poželjeti i za neke druge, manje svečane prilike. 






8 jaja
300 g čokolade
2 žlice ekstrakta od vanilije ili 2 vanilin šećera
250 g šećera
300 g maslaca
po želji 100 g sitno najseckanih, poprženih lješnjaka
1 oblatne

za glazuru:
150 g čokolade
2 žlice maslaca
par kapi ulja

Jaja i šećer dobro promiješati i staviti kuhati na paru, a kad se smjesa ugrije dodati natrganu čokoladu. Kuhati uz stalno miješanje dok se smjesa ne zgusne. Tada maknuti kremu sa vatre i dobro ju ohladiti. Maslac ostaviti da se ugrije na sobnu temperaturu pa ga dobro izraditi mikserom i dodati u ohlađenu kremu. Sve dobro izmiješati mikserom tako da dobijete glatku kremu.

List oblatne staviti u veliki lim za pečenje, tako da strana sa većim udubljenjima bude okrenuta prema gore. Namazati ju kremom i poklopiti drugim listom oblatne. Namazati i njega pa po želji posuti sa lješnjacima. Poklopiti sljedećim listom i tako do kraja. Zadnji list oblatne ne mažeze kremom već ga prekrijte papirom za pečenje ili kuhinjskom krpom i posložite teret. To mogu biti teže knjige ili nešto slično. Ostavite tako sa teretom preko noći pa sljedeći dan okrenete kolač da gore bude strana sa manjim udubljenjima, pa nnapravite glazuru tako da otopite čokoladu sa maslacem i dodajte joj malo ulje pa sve prelijte preko kolača. Pustite kratko da se glazura stisne i narežite kolač oštrim nožem.
Po želji ga još možete dodatno posipati grubo rezanim poprženim lješnjacima.
 







Primjedbe

Najčitanije