Pita od jabuka i dunja
Uobičajenoj piti od jabuka dunje daju svježinu i laganu cvjetnu notu. Još kad su ovako prvo prokuhane u medu, pa tek onda pečene u piti...
3 dunje
3 žlice meda
280g brašna
170g maslaca
2 žlice šećera
2 žlice jabučnog octa
malo soli
pola dl hladne vode
2 jabuke
sok od pola limuna
žličica cimeta
3 žlice šećera
Dunje oguliti, očistiti im sjemenke pa ih narezati na kriške. Staviti ih u lončić, preliti medom te posudu napuniti vodom toliko da prekrije voće. Kuhati desetak minuta da dunje omekšaju. Ohladiti.
U brašno dodati sol i hladan maslac narezan na listiće te napraviti mrvice. Dodati ocat, šećer i vodu te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati folijom te staviti u hladnjak na oko 1h.
Jabuke oguliti, očistiti te naribati na tanke ploške pa im dodati šećer, limunov sok i cimet te ocijeđene dunje. Sirup od dunja sačuvajte.
Pećnicu ugrijte na 180°C.
Tijesto izvadite iz hladnjaka te podijelite na dva dijela. Svaki razvaljati u krug na pobrašnjenoj podlozi te jedan položiti u namašćen kalup za torte. Utisnuti ga prstima te raporediti nadjev po njemu. Prekriti drugim dijelom tijesta te ukrasno oblikovati rubove. Izbodite vilivom nekoliko puta.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Kad je pečeno izvadite iz pećnice te jos vruće lagano premažite sirupom u kojem su se kuhale dunje.
Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Ispiši recept
3 dunje
3 žlice meda
280g brašna
170g maslaca
2 žlice šećera
2 žlice jabučnog octa
malo soli
pola dl hladne vode
2 jabuke
sok od pola limuna
žličica cimeta
3 žlice šećera
Dunje oguliti, očistiti im sjemenke pa ih narezati na kriške. Staviti ih u lončić, preliti medom te posudu napuniti vodom toliko da prekrije voće. Kuhati desetak minuta da dunje omekšaju. Ohladiti.
U brašno dodati sol i hladan maslac narezan na listiće te napraviti mrvice. Dodati ocat, šećer i vodu te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati folijom te staviti u hladnjak na oko 1h.
Jabuke oguliti, očistiti te naribati na tanke ploške pa im dodati šećer, limunov sok i cimet te ocijeđene dunje. Sirup od dunja sačuvajte.
Pećnicu ugrijte na 180°C.
Tijesto izvadite iz hladnjaka te podijelite na dva dijela. Svaki razvaljati u krug na pobrašnjenoj podlozi te jedan položiti u namašćen kalup za torte. Utisnuti ga prstima te raporediti nadjev po njemu. Prekriti drugim dijelom tijesta te ukrasno oblikovati rubove. Izbodite vilivom nekoliko puta.
Pecite u zagrijanoj pećnici oko 40 minuta.
Kad je pečeno izvadite iz pećnice te jos vruće lagano premažite sirupom u kojem su se kuhale dunje.
Ohladite, pospite šećerom u prahu i poslužite.
Ispiši recept
Predivno zvuči! Jabuke i dunje su nepogrešiva kombinacija, a sve to uz domaće puterasto tijesto... Savršeno!
OdgovoriIzbriši