Pečene dunje

Ovo starinsko voće gotovo je zaboravljeno. Nepravedno, jer uz raskošan miris obiluje C vitaminom i mineralima. U djetinjstvu sam jela samo pekmez i sir od dunja, kitnkez. Kasnije, kad bih pitala šta napraviti s njima svi su mi odgovarali - stavi ih na ormar :). Trebam li uopće reći da to nikako ne odgovara mojoj viziji stanovanja :)?
Ovako pečene nam ih je prije sad već dosta godina pripremio otac jedne prijateljice u Sarajevu, a tamo sam i kitnkeza pojela više nego ikad prije ili kasnije. Eto, ne jedu se tamo samo čevapi ;)

Ako ulovite koju dunju ove godine, probajte ih ovako. Med i limun naglašavaju njihovu finu, skoro cvjetnu aromu. Iznenadit će vas, u to sam sigurna :)




Za 4 osobe:

4 dunje
4 žlice meda
sok od limuna
50g krupno nasjeckanih oraha

Dunje oprati i izgubiti. Posložiti ih u posudu za pečenje ili pojedinačno u remekine. Pokapati ih limunovom sokom i    u svaku uliti žlicu meda. 
Peći u zagrijanoj pećnici na 180C dok ne omekšaju (oko 45min).
Pečene ohladiti, posipati orasima te po želji poslužiti s tučenim slatkim vrhnjem. 
Kora nije jestiva.

Ispiši recept


Primjedbe

  1. Baš fino izgleda, nisam nikada jela pečenu dunju.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala :), dosta podsjeća na pečene jabuke, al je mrvicu aromatičnije :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije