Semifreddo s medom i lavandom

Ajme, kako je teško slikati ovakav ledeni desert na +30°C... Sve mi sam napravila kako treba - pripremila hladan tanjur, pripremila fotić dok sam ukrašavala medom i cvjetićima lavande i samo što sam se okrenula već sam imala krug otopljenog sladoleda oko ledene sredine... No, nadam se da sam vam ipak slikom uspjela dočarati kako ovo dobro izgleda kad već ne mogu slikom prenijeti divnu aromu i predivan miris...

Lavandu još nisam koristila u kuhinji, no bio je red da i to isprobam. Jer kako bi to bilo svako malo spomenuti Hvar, a ne kuhati s njegovim najmirisnijim zaštitnim znakom.... Koristite samo svježe, tek otvorene cvjetiće intenzivne plave boje. Cvjetiće pažljivo izvucite iz čaške. Tako ćete dobiti manje intenzivan, delikatniji, a opet dovoljno izražen okus lavande.

Možete koristiti bilo koji svijetli med, ali svakako bi idealno bilo upotrijebiti upravo lavandin med :). Također    i mileram možete zamijeniti jogurtom za laganiju varijantu.






200ml slatkog vrhnja
200ml milerama
100ml meda od lavande
1 žlica lavandinih cvjetića

Slatko vrhnje mikserom istucite u šlag. Dodajte mu mileram i med te dobro istucite mikserom da se sjedini. Cvjetiće lavande izvucite iz čaški te 1 žlicu lagano umiješajte u dobivenu smjesu.

Kalup (duguljasti za kruh) ili ramekine lagano nauljite te ulijte u njih pripremljenu smjesu. Stavite u zamrzivač preko noći. Izvaditi na sobnu temperaturu pola sata prije posluživanja. Ili kraće, ovisno o temperaturnim prilikama :)

Neposredno prije posluživanja prelijte s malo meda i ukrasite lavandinim cvjetićima. 






Primjedbe

  1. Ovo je prava ljetnja poslastica. Na žalost, med od lavande ne mogu ovdje naći, a čini mi se baš posebna ova kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, taj med daje dodatnu notu aromi, al svakako moze i bez njega.

      Izbriši
  2. odlično izgleda, predivna poslastica, baš mi se sviđaju namirnice koje si koristila

    OdgovoriIzbriši
  3. Obožavam ovu kombinaciju ! Med i lavanda, a potruditi ću se nabaviti baš lavandin med. Savršeno ! Što se slikanja tiče i kod mene je isto, jednostavno je pretoplo i ovakva hrana i slastice za tren promijene izgled i stanje.

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda, odlična kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo izgleda fantastično! :)
    Ja inače obožavam lavandu u slasticama zbog svoje aromatičnosti. Ovo bih volio probati, ali nisam vrsan kuhar :)

    Juraj
    BL'eauOG

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije