Prhka pita s ribizima

Nisam baš luda za meringom (zapečenom kremom od bjelanjaka, odnosno šaumom :)), ali u ovom receptu miješa se sa ribizima i postaje nešto sasvim drugačije. Ribizima daje slatkost i smanjuje kiselost, mijenja boju u divnu crveno rozu...
A pita je ostaje divno osvježavajuća i taman je za ove ljetne vrućine. 







250g oštrog brašna
120g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
100g šećera
malo soli
2 žumanjka
sok od pola limuna

za nadjev:
500g ribiza
4 bjelanjka
150g šećera
1 žlica gustina






U posudi pomiješati brašno sa šećerom i soli te dodati hladan maslac narezan na ploške. Napraviti mrvice te dodati ostale sastojke i brzo umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju te odložiti u hladnjak na pola sata.
Pećnicu ugrijati na 200°C.
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte te stavite u okrugli kalup za pite premazan maslacem. Tijesto izbosti vilicom i posuti po njemu suhog graha da zadrži svoj oblik prilikom prvog pečenja.
Peći 20 minuta na 200°C.
Od bjelanjaka mikserom istući čvrsti snijeg. Polako dodajte šećer pomiješan s gustinom te tucite mikserom još par minuta. U tu smjesu polako velikom žlicom umiješajte ribize. Ako koristite zamrznute ribize neka budu poluodmrznuti.
Nadjev stavite na polupečenu podlogu za pitu i poravnajte.
Peći na 150°C 30-40 minuta.

Printaj recept





.

Primjedbe

  1. Ribizle volim, ali nisam ljubitelj kreme od bjelanjaka iako bih se složila s tobom da odlično izgleda u ovoj kombinaciji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala! I ja isto tako volim ribizle, samo mi cesto budu prekiseli :)

      Izbriši
  2. ja pak jako volim beze, a dopada mi se i ovaj tvoj recept :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. beze i ja volim kad je u obliku kore za tortu ili kolač, no nisam baš oduševljena kad se nalazi na vrhu kolača onako samo lagano prosuseno i zapeceno. No, ovako pomiješano s vocem je sasvim drugacije :)

      Izbriši
  3. Tako predivno izgledaju ribizli, divnih boja! Pita je fantastična, baš mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgleda! Ovo ću sigurno isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim jako ribiz :)) U ovoj kombinaciji izgleda odlično!

    OdgovoriIzbriši
  6. božavam šaum, a u ovoj kombinaciji je još bolji

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. *obožavam
      brzo tipkam jer sam u zaostatku pa greške radim :)

      Izbriši

Objavi komentar

Najčitanije