Kuglof sa šipkom
Što napraviti s brdo šipaka? Prvo se izguštati u svježim slatkim zrnima, a onda možda pokušati naći nešto novo :). I bogme sam se morala doooobro pomučiti dok sam našla nešto fino jer je kod nas ipak uobičajeno od šipaka raditi samo sok. No, trud se isplatio jer sam našla ovaj lijepi kuglof. Biskvit je sočan i ukusan, a glazura prefina i vrlo efektna ovako barbi roza.
180g maslaca na sobnoj temperaturi
100g šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica korice limuna
185g brašna
1/2 praška za pecivo
125ml milerama
1/2 šalice sjemenki nara/šipka (plus nekoliko za ukras)
100g šećera
4 jaja
1 vanilin šećer
1 žličica korice limuna
185g brašna
1/2 praška za pecivo
125ml milerama
1/2 šalice sjemenki nara/šipka (plus nekoliko za ukras)
Zagrijte pećnicu na 180°C. Prosijati brašno s praškom za pecivo i staviti na stranu. Miksati maslac i šećer dok ne postanu pjenasti. Dodajte koricu, vanilin šećer i četiri žumanjka, te nastaviti miksati još 2-3 minute. Dodajte naizmjence brašno s praškom za pecivo i mileram. Posebno istući bjelanjke. Lagano umiješati bjelanjke i dodati sjemenke šipka.
Ulijte tijesto u podmazan i pobrašnjen kalup za kuglof i pecite dok vrh lagano ne postane zlatan i čačkalica izađe čista, otprilike 40 minuta.
Izvadite iz pećnice, ostaviti da se ohladi u kalupu 10 minuta.
Izvaditi iz kalupa i ostavite ga da se skroz ohladi.
Napraviti glazuru:
50ml svježeg soka šipka
1/2 žličice soka od limuna
200g šećera u prahu
Izmiješati sve sastojke u zdjelu dok ne postane glatko.
Prilagodite količinu šećera ako želite rjeđu ili gušću glazuru, po želji.
Primjedbe
Objavi komentar