Macarons s bijelom čokoladom i ribizima



Nisam baš ljubiteljica prehrambenih boja i u kuhanju se trudim upotrebljavati samo prirodne namirnice stoga su ovi moji macaronsi neobojani, pa sam ono nešto pokušala dobiti voćem. I zadovoljna sam rezultatom :).
Slatkost macaronsa i bijele čokolade odlično je nadopunjena blago kiselim okusom ribizla. Treba staviti svega par zrna za pravi omjer okusa. Možete koristiti  zamrznute ribizle, kao ja ovog puta, no naravno još će bolje biti sa svježima. 


O macaronsima je toliko toga već napisano da vam nemam šta novo reći osim - probajte, nije uopće tako strašno, samo treba pažljivo pratiti upute.

Recept za macaronse je s Coolinarike, a dodatne upute potražite kod majstorice macaronsa Just cake the Cupcake.








70g bjeljanjka
80g sitno mljevenih badema
120g šećera u prahu
50g sitnog kristal šećera

100g bijele čokolade
100g vrhnja za šlag
100g svježih ili smrznutih ribiza

Bjelanjke odvojite od žumanjaka nekoliko dana ranije te ih 2-3 sata prije pripreme izvadite iz hladnjaka na sobnu temperaturu. 
Bademe blanširajte i skinite im kožicu, dobro osušite te ih zajedno sa šećerom u prahu sameljite u multipraktiku. Prosijte ih i odstranite sve krupnije komadiće.

Mikserom miješajte bjelanjke te im postepeno dodajte kristal šećer. Snijeg mora biti čvrst i sjajan.

Sljedeći dio postupka je najvažniji i zove se macronnage.
U snijeg dodajte pripremljene bademe sa šećerom u prahu te uz silikonskom špatulom miješajte širok potezima kao da ih preklapate.
Pogledajte upute na linkovima koje sam gore stavila jer tamo su pak linkovi na videa gdje se točno vidi koliko se treba miješati. Ne prekratko, ne predugo, gotovo je kad smjesa teče sa špatule kao gusta lava.

Odličan savjet je i ovo  - možete također provjeriti čvrstoću smjese tako što ćete nanijeti žličicom malo smjese na tanjur, ako se sama izravna i vrh je gladak, u redu je, ako ostane čvrst vršak kao kod puslica, promiješajte još malo smjesu da omekša.

Slastičarsku vrećicu napunite smjesu te istisnite hrpice promjera 2 cm na lim prekriven papirom za pečenje. Nakon toga obavezno bar 3 puta lupiti limom za pečenje po stolu da puknu mjehurići koji bi se mogli nalaziti u macaronima. 
Sad ih ostavite da se osuše - od pola sata do 2-3 sata. Kad se dotaknu prstom, ne smiju se lijepiti. 
Pećnicu zagrijati na 150 stupnjeva i peći ih 13- 15 minuta.
Dobro ih ohladiti te puniti kremom.

Nasjeckati čokoladu na sitno, preliti vrućim vrhnjem za šlag. Dobro izmiješati i ohladiti. Staviti u slastičarsku vrećicu, istiskivati na polovicu macaronsa, staviti nekoliko boba ribiza i zatvoriti drugom polovicom. Po želji još na vrh istisnuti malo kreme te ukrasiti ribizom.

Primjedbe

  1. Odlično su ti ispali! Nisam ljubitelj macaronsa, ali svakako podržavam ideju o prirodnim bojama. Mislim da se krema od bijele čokolade odlično uklopila s ribizlama

    OdgovoriIzbriši
  2. njam njam njam ja bi to sad jela

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično si iskombinirala ove macaronse , nakon što sam ih prvi put napravila i ja se spremam na još neku od kombinacija, a rado bih i ovu tvoju isprobala !

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlično izgledaju. I ja volim kiselkaste filove . Odlično mi idu uz slatke školjkice makaronsa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Divni i kod tebe trebam se upustiti u tu pustolovinu.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije