Preskoči na glavni sadržaj

Zlevanka s orasima

Imam već jedan recept za zlevanku objavljen na blogu. To je ova, obična zlevanka. No, doživjela je razne transformacije pa sam tako od jedne prijateljice dobila recept za preljev od vrhnja, a ideja za kombinaciju sa orasima je od druge...
I taman kad sam se poveselila da imam svoju varijantu recepta za zlevanku  krenula sam malo guglati, a tek tamo ima takvih koliko hoćeš...
Jer zlevanka je toliko tradicionalna i uobičajena u kontinentalnoj Hrvatskoj da nema varijante koja kroz stoljeća nije već isprobana. Može se koristiti kukuruzno brašno ili palenta, pa bijelo ili crno pšenično brašno, može biti slana ili slatka, možete joj dodati i čvarke (ocvirke ;)) u slanoj varijanti ili grožđice u slatkoj, pa malo pekmeza, može biti s preljevom, a i ne mora... A ne morate ništa. Jer i dalje ostaje divan jednostavan kolač koji je najukusniji još topao... Ili jednako ukusna užina ako se odlučite za slanu varijantu.







2 jaja
1 šalica šećera
pola šalice ulja
1 kiselo mlijeko
1 vanilin šećer
1 šalica kukuruznog brašna
1 šalica oštrog brašna
1 prašak za pecivo
pola kg svježeg sira, razmrviti vilicom

2 kisela vrhnja
3-4 žlice šećera
1 šalica mljevenih oraha

Sve zajedno se promiješa pjenjačom i izlije u namašćen i pobrašnjen veliki protvan (od pećnice). Peći u zagrijanoj pećnici 40 minuta na 180°C.
Kiselo vrhnje pomiješati sa šećerom i pola šalice oraha pa premazati zlevanku kad je na pola pečena. Ostatak oraha posipati po vrhu i peći dok lagano ne porumeni.

Printaj recept



Primjedbe

  1. Orasi su sigurno dali posebnu notu zlevanki, super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  2. Zlevanku rado pojedem i sviđa mi se kada je u raznim varijacijama, i ova sa orasima je sigurno odlična !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Popularni postovi s ovog bloga

Čokoladni kolač od prosa

Proso mi je jako draga žitarica koju često koristim. Zato su me jako zainteresirale ove zdrave bezglutenske čokoladne kocke. Dosta su sočne pa vam mogu izdržati i nekoliko dana.

Za sve koji vole čokoladu, a ipak bi se pritom i zdravo sladili :)




Zapečene tikvice sa parmezanom

Sezona finih, domaćih tikvica je taman počela i veselim joj se kao i svake godine. Novi recept za ovu sezonu su ove hrskavo zapečene tikvice sa parmezanom. Na prvi pogled izgledaju kao da su pohane, no nisu, samo su zapečene u pećnici. Osim što su jednostavne za pripremu, vrlo su ukusne i mogu se poslužiti kao prilog uz roštilj ili pečenje, ali kao i snack uz neki osvježavajući dip npr. dip od jogurta i češnjaka ili krastavaca.



Srdele iz pećnice s krumpirom

Evo opet malo srdelica. Ove su pečene u pećnici, poslagane na krumpiru i prelivene peštom. Ako volite srdelice sigurno je da će vas ovako pripremljene oduševiti. Jednostavno, brzo, a jako ukusno. A ako ste ih dosad jeli samo frigane/pržene ovo će vam biti pravo otkriće :)