Prhka pita s ribizima
Nisam baš luda za meringom (zapečenom kremom od bjelanjaka, odnosno šaumom :)), ali u ovom receptu miješa se sa ribizima i postaje nešto sasvim drugačije. Ribizima daje slatkost i smanjuje kiselost, mijenja boju u divnu crveno rozu...
A pita je ostaje divno osvježavajuća i taman je za ove ljetne vrućine.
250g oštrog brašna
120g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
100g šećera
malo soli
2 žumanjka
sok od pola limuna
za nadjev:
500g ribiza
4 bjelanjka
150g šećera
1 žlica gustina
U posudi pomiješati brašno sa šećerom i soli te dodati hladan maslac narezan na ploške. Napraviti mrvice te dodati ostale sastojke i brzo umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju te odložiti u hladnjak na pola sata.
Pećnicu ugrijati na 200°C.
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte te stavite u okrugli kalup za pite premazan maslacem. Tijesto izbosti vilicom i posuti po njemu suhog graha da zadrži svoj oblik prilikom prvog pečenja.
Peći 20 minuta na 200°C.
Od bjelanjaka mikserom istući čvrsti snijeg. Polako dodajte šećer pomiješan s gustinom te tucite mikserom još par minuta. U tu smjesu polako velikom žlicom umiješajte ribize. Ako koristite zamrznute ribize neka budu poluodmrznuti.
Nadjev stavite na polupečenu podlogu za pitu i poravnajte.
Peći na 150°C 30-40 minuta.
Printaj recept
.
A pita je ostaje divno osvježavajuća i taman je za ove ljetne vrućine.
250g oštrog brašna
120g maslaca
2 žlice kiselog vrhnja
100g šećera
malo soli
2 žumanjka
sok od pola limuna
za nadjev:
500g ribiza
4 bjelanjka
150g šećera
1 žlica gustina
U posudi pomiješati brašno sa šećerom i soli te dodati hladan maslac narezan na ploške. Napraviti mrvice te dodati ostale sastojke i brzo umijesiti glatko tijesto. Zamotati ga u prozirnu foliju te odložiti u hladnjak na pola sata.
Pećnicu ugrijati na 200°C.
Ohlađeno tijesto izvadite iz hladnjaka, razvaljajte te stavite u okrugli kalup za pite premazan maslacem. Tijesto izbosti vilicom i posuti po njemu suhog graha da zadrži svoj oblik prilikom prvog pečenja.
Peći 20 minuta na 200°C.
Od bjelanjaka mikserom istući čvrsti snijeg. Polako dodajte šećer pomiješan s gustinom te tucite mikserom još par minuta. U tu smjesu polako velikom žlicom umiješajte ribize. Ako koristite zamrznute ribize neka budu poluodmrznuti.
Nadjev stavite na polupečenu podlogu za pitu i poravnajte.
Peći na 150°C 30-40 minuta.
Printaj recept
.
Ribizle volim, ali nisam ljubitelj kreme od bjelanjaka iako bih se složila s tobom da odlično izgleda u ovoj kombinaciji
OdgovoriIzbrišiHvala! I ja isto tako volim ribizle, samo mi cesto budu prekiseli :)
Izbrišija pak jako volim beze, a dopada mi se i ovaj tvoj recept :)
OdgovoriIzbrišibeze i ja volim kad je u obliku kore za tortu ili kolač, no nisam baš oduševljena kad se nalazi na vrhu kolača onako samo lagano prosuseno i zapeceno. No, ovako pomiješano s vocem je sasvim drugacije :)
IzbrišiTako predivno izgledaju ribizli, divnih boja! Pita je fantastična, baš mi se dopada!
OdgovoriIzbrišiHvala :)!
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiOdlično izgleda! Ovo ću sigurno isprobati!
OdgovoriIzbrišiVolim jako ribiz :)) U ovoj kombinaciji izgleda odlično!
OdgovoriIzbrišihvala vam :)
OdgovoriIzbrišibožavam šaum, a u ovoj kombinaciji je još bolji
OdgovoriIzbriši*obožavam
Izbrišibrzo tipkam jer sam u zaostatku pa greške radim :)