Glajgeviht - kolač s trešnjama
Jagode, trešnje, višnje, riblizli, maline... Ne znam gdje bih prvo pogledala i čime se prvo osladila. Silom prilika, zbog velike posude prepune trešanja, ovog puta su na redu slatke, crvene, debele trešnje. I šta s njima? Najbolje su mi svježe, a ako već moram nešto raditi s njima onda nek to bude što jednostavnije. Najdraži mi je ovakav običan biskvitni kolač posipan trešnjama sa mirisom i okusom djetinjstva. Glajgeviht? Ma, nisam mogla odoljeti tom šarmantnom imenu, bez njega mi ovom kolaču nedostaje draži...
Ovo je također i moja ulaznica za igru za ovomjesečni krug igre Ajme, koliko nas je koju ovog mjeseca vodi draga Petra s bloga THURSDAYSCOOKING.
4 jaja
200g šećera
2 vanilin šećera
150g brašna
50g gustina
1/2 vrećice praška za pecivo
200g maslaca
200-300g očišćenih trešanja
Pećnicu ugrijati na 180°C.
Žumanjke, šećer i vanilin šećer pjenasto istući mikerom, te dodati omekšani maslac. Lagano umiješati brašno pomiješano s gustinom i praškom za pecivo te čvrst snijeg od bjelanjaka. Smjesu izliti u lim namazan maslacem i posut brašnom te po vrhu naslagati trešnje. Peći 30-40 minuta na 180°C.
Printaj recept
Odlicna ulaznica sa ovim divnim kolacem.
OdgovoriIzbrišiHvala :)
IzbrišiVolim ovaj kolač i definitivno ga treba barem jednom napraviti u sezoni trešanja.
OdgovoriIzbrišiPotpuno se slažem s tobom :)
Izbrišijako dobro! što se tiče višanaj i trešanja, naj su mi upravo u ovakvim kolačima :)
OdgovoriIzbrišiDa, upravo tako! Što jednostavnije tim bolje!
OdgovoriIzbrišiKrasno izgleda. Molim te samo da mi pošalješ mail sa prijavom i fotkom da te mogu uvrstiti u radove.
OdgovoriIzbrišihvala! Saljem mail.
IzbrišiMoja mama znala je raditi ovakav kolač i nisam ga baš voljela. No, to je bilo negdje u dubokoj mladosti, danas mi je jako fini i podsjetila si me da bih ga mogla napraviti.
OdgovoriIzbriši