Lazanje sa šparogama i šunkom

Stigle su. Napokon. Baš sam ih željno čekala. Draže su mi uzgojene šparoge jer im je okus jači, a oporost blaža. A i djeci lakše prođu :).






350g lazanja
za bešamel:
500ml mlijeka
40g maslaca 
40g brašna
sol, papar, muškatni oraščić

500g šparoga
300g naribane kuhane šunke ili vratine
250g parmezana, al može i gauda
50g maslaca

Skuhamo šparoge 5 minuta u slanoj vodi. Izvadimo šparoge te ostavimo da se ocijede. Šparoge razrežemo po pola po duljini.

Pripremiti bešamel. Od odmjerene količine mlijeka oduzeti malo i u tu malu količinu dodati brašno. Dobro promiješati. Ostatak mlijeka staviti na vatru i dodati mu maslac. Kad se maslac otopi dodati brašno pomiješano s mlijekom i pjenjačom miješati dok se umak ne zgusne. Posoliti i popapriti te začiniti muškatnim oraščićem.

Vatrostalnu posudu namažemo maslacem.

Položimo 1 red lazanja, pa razmrvimo malo maslaca, namažemo bešamelom, posipamo ribanu šunku ili vratinu, posložimo šparoge na razmaku od cca 1 cm, te pospemo parmezanom. I tako do kraja. Zadnju lazanju premažemo bešamelom i stavimo 3 – 4 cijele šparoge. Pospemo parmezanom obilno.
Peći 20 minuta na 220°C u zagrijanoj pećnici.

Verzija za ispis


Primjedbe

  1. Sviđa mi se jako kombinacija sira , tjestenine šunke i šparoge..baš gurmanski i fino!

    OdgovoriIzbriši
  2. da, šparoge u lazanji sa šunkom, odlična kombinacija! i fotka je jako lijepa, gornji sloj uopće nije dobio bakrenu boju, a parmezan na vrhu obično odmah zagori, svaka čast!
    inače obožavam šparoge (posebno divlje) i svake godine se iskradem barem jedan dan u neku organiziranu berbu, ali ove godine je još hladno i slabo ih ima...nekako se još nadam da će ih biti

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala ti! Taj gornji sloj je obilno premazan besamelom pa se je i parmezan skoro utopio u njemu. Zato nije potamnio ;). Nadam se da ces ipak imati uspjesnu berbu :)

      Izbriši
  3. ja volim divlje šparoge, ali cijena im je nenormalno visoka i radije se odlučim za uzgojene
    lazanje mi se sviđa, kombinacija i slike oslično

    OdgovoriIzbriši
  4. Super izgleda, a ja više volim divlje šparoge.

    OdgovoriIzbriši
  5. Odlične lazanje, super kombinacija sa šparogama. I tako slasno izgledaju !

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije