Torta od lješnjaka

Obožavam lješnjake. Pržene još više. I čokoladu sa cijelim lješnjacima. Tako da kad god biram tortu po svom ukusu izabrat ću neku sa lješnjacima. I bar malo čokolade.

Zapravo su to uvijek bile samo dvije torte - jedna je ona koja uvijek uspije, a druga je bila nugat torta. Za nugat tortu sam recept dobila davno i puno puta ga ponovila, samo što sam svaki put nešto promijenila - izbacila, dodala, zamijenila. I na kraju je nekako ostala ova verzija kao najbolja - u njoj mi nema ničeg previše, ali ni premalo.



za dacquoise kore :
10 bjelanjaka
10 žlica šećera
1 žlica brašna
250g mljevenih prženih lješnjaka

za kremu od lješnjaka:
10 žumanjaka
1 cijelo jaje
3 žlice šećera
1 vanilin šećer ili 1 žlica ekstrakta od vanilije
175g maslaca
100g grubo zdrobljenih prženih lješnjaka
za nadjev:
250ml vrhnja za šlag
80g čokolade za kuhanje

500ml vrhnja za šlag za ukrašavanje torte

Pećnicu ugrijte na 160°C.
Bjelanjke sa prstohvatom soli istucite mikserom u čvrsti snijeg. Nastavite miksati pa postepeno dodajte žlicu po žlicu šećera dok ne dobijete čvrstu smjesu - šaum. Izmiješajte lješnjake i brašno pa umiješajte u šaum i sve dobro izmiješajte velikom žlicom.
Uzmite tri pek papira i na svakom iscrtajte krug promjera 26 cm. Ravnomjerno nanesite smjesu na sva tri kruga. Ako imate pećnicu sa ventilatorom pecite sve tri kore istovremeno 20-25 minuta.
Ohladite ih.

Za kremu istucite žumanjke sa šećerom i dodajte vanilin šećer ili ekstrakt vanilije. Stavite na paru i kuhajte neprestano miješajući dok se ne zgusne. Ohladite kremu i u ohlađenu umiješate mikserom maslac sobne temperature. I na kraju još umiješajte lješnjake.

Sad još istucite 250ml vrhnja za šlag i posebno otopite čokoladu za kuhanje. Otopljenu čokoladu stavite u vrećicu za ukrašavanje.

Pripremite tanjur na kojem ćete slagati tortu. Na dno položite jednu koru pa na nju namažite polovicu žute kreme sa lješnjacima. Preko nje namažite pola šlaga i naštrcajte pola otopljene čokolade. Stavite drugu koru pa na nju namažite ostatak žute kreme i premažite ostatkom šlaga pa naštrcajte ostatak otopljene čokolade. Sad tortu stavite na desetak minuta u zamrzivač ili na bar pola sata u hladnjak.

Nakon toga pokrijte trećom korom.

Ostavite tortu preko noći u hladnjaku, pa sljedeći dan istucite ostatak vrhnja za šlag i ukrasite tortu.

Print










Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije