Čokoladna torta koja uvijek uspije

Da, znam, naziv ove torte je, kako god okrenem, vrlo pretenciozan. U svoju obranu, mogu reći da joj nisam ja dala ime... No, opet, toliko sam ju puta pekla i toliko puta mi je uspjela da mogu sa velikom uvjerenošću reći - da, ova torta zaista uvijek uspije. Bar meni :). Recept jer objavljen davnih dana na jednom roditeljskom forumu, dok još nismo imali običaj toliko fotkati hranu :) tako da je jednostavno morala imati ovakvo ime :).

Ako pak pogledamo sa druge strane ovo je još samo jedan recept za biskvitnu čokoladnu tortu sa lješnjacima ili bademima, a takvih na netu ima stotine, ako ne i više. No, meni je ovaj odličan, torta je vrlo ukusna i teško ju je uslikati jer prebrzo nestaje :).
Dakle, ako trebate jednostavnu čokoladnu tortu koja će se sa guštom pojesti - to je ova :).









10 jaja
20 dag šećera
12 dag badema ili lješnjaka
3 vrhom pune žlice kakaaa ili naribane tamne čokolade
6 dag krušnih mrvica


500ml slatkog vrhnja
30 dag čokolade za kuhanje

za ukrašavanje:
200ml vrhnja za šlag
8 dag drobljenih badema ili lješnjaka

Slatko vrhnje ili vrhnje za šlag lagano ugrijati u lončiću. Dodati čokoladu natrganu manje komade i miješati dok se smjesa ne ujednači. Ostaviti preko noći u hladnjaki i neposredno prije slaganja torte izmiksati par minuta u čvrsti čokoladni šlag, 

Pećnicu ugrijati na 160°C
Bjelanjke istući u čvrsti snijeg.
Žumanjke i šećer miješati mikserom dok ne postane pjenasto pa u to velikom žlicom lagano umiješati kakao, lješnjake i mrvice. Na kraju dodati i snijeg pa i njega lagano umiješati velikom žlicom.
Kalup promjera 28cm namazati maslacem pa ga posuti brašnom samo po dnu. 
Peći oko 40 minuta. Ne otvarajte pećnicu prvih pola sata, a nakon toga probajte čačkalicom da li je biskvit pečen.

Biskvit razrezati u tri kore. Donji biskvit malo natopiti mlijekom pa onda namazati kremu, poklopiti drugim i namazatati ostatak kreme te poklopite trećom korom biskvita.

Za ukrašavanje čvrsto istucite slatko vrhnje i njime premažite tortu, a po želji napravite i ukrasne ružice. Stranice torte pospite drobljenim lješnjacima ili bademima.

Ohladite i poslužite.

Print

Primjedbe

  1. Po sastojcima vidim da je torta odlična i vjerujem da uvijek uspije. Kako već dugo nisma pekla ovakve torte, zadovoljiti ću se gledanjem i pamtim za prvu neku veću feštu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Vjerujem da je super, nešto slično radima, ali bez badema

    OdgovoriIzbriši
  3. Odlično izgleda, volim ovakve isprobane recepte.

    OdgovoriIzbriši
  4. Cokoladna torta je uvek pun pogodak, mislim da nema takvih koji bi odoleli jos jednom parcencetu.:))

    OdgovoriIzbriši
  5. Radila sam ovu tortu po identicnom receptu s ljesnjacuma. nakon 45 minuta cackalica se jako lijepila. pekla sam na 150 u kl. pecnici. nakon 60 minuta se vise nije ljepila ali je na okus bila presuha tj. prepecena. kad znam da je doista dovoljno pecena?

    OdgovoriIzbriši
  6. Treba povećati temperaturu. Ja ju pečem na 160°C sa ventilatorom i gotova je za cca 40 minuta. Ako se peče u klasičnoj, temperaturu bi trebalo povećati za 20°C, što znači da ju treba peći na 180°C. Na toj temperaturi bi trebalo biti dovoljno 40-45 minuta.

    OdgovoriIzbriši
  7. Tnx :) isprobat cu slj. put!

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije