Dvostruko čokoladni keksići s orasima i kavom

Čokoladni, prhki keksić koji se topi u ustima je uvijek poželjan, zar ne? Ovi keksići su upravo takvi - predivno čokoladni, sa malo oraha i daškom kave koja zapravo samo naglašava čokoladu, čokoladu i opet samo čokoladu...

Ovo je takvo doba godine. Zima na izmaku, proljeće se sramežljivo pojavljuje, još je hladno, a opet sunce mami... Doba godine kad si ja ne mogu pomoći i ne mogu odoljeti čokoladi. Nije mi još vrijeme za proljetnu eksploziju voća i povrća, zimska hrana mi više nije privlačna, al zato je tu čokolada da nas ugrije i razvedri...








Za ove ultimativno čokoladne keksiće potrebno vam je:

240g čokolade za kuhanje
120g maslaca
50g pirovog brašna
pola žličice praška za pecivo
prstohvat soli
2 jaja
115g smeđeg šećera
2 žličice instant kave
1 žličica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
120g mljevenih oraha
50g grubo sjeckane čokolade sa visokim udjelom kakaa

Pećnicu ugrijte na 180°C
U lončiću sa debelim dnom na laganoj vatri otopite maslac i čokoladu. Dobro izmješajte.
U drugoj posudi izmješajte brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli.

Jaja dobro istucite el. mješalicom pa im dodajte šećer, kavu i ekstrakt vanilije. Tucite dok smjesa ne postane svjetlija. Dodajte otopljenu čokoladu sa maslacem i nastavite mješati el. mješalicom dok se smjesa ne ujednači. Tada velikom žlicom lagano umješajte mješavinu brašna pa dodajte još i mljevene orahe i grubo sjeckanu čokoladu.

Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa uz pomoć žlice nanesite smjesu u obliku keksića. Smjesa je dosta mekana pa ostavite dosta mjesta između kesića jer će se raširiti tijekom pečenja.

Pecite 12-14 minuta tj. dok keksićima ne popuca površina, a u sredini ostanu vlažni.

Print







Primjedbe

  1. U potpunosti te razumijem. Keksići super izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mogu misliti da se naprosto tope u ustima, pa kad' počneš, ne možeš stati. Naročito mi se sviđa što su napravljeni s pirovim brašnom. Nadam se da ću ga negdje uspjeti nabaviti, pa ovo isprobati.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije