Zuppa inglese
Možemo ovo zvati i trifle, kako želite. Ili slatki složenac. Ili krema u zdjeli :D.
Uvijek se koriste piškote, krema, šlag, a za nadjev možete upotrijebite ono što volite, no kombinacija jagoda i banana je jedna od svima najdražih. Možda će vam se nasmijati kad iznesete ovakvu zdjelu na stol, no vjerujte da će se brzo prestati smijati. Zbog prepunih usta, naravno :).
Servirati možete u jednoj velikoj zdjeli, a zbog dojma je preporučljivo da je od prozirnog stakla, no možete puniti i male teglice, za pojedinačne obroke. Tako je posluživanje puno lakše i efektnije.
za kremu:
4 žumanjka
7 žlica šećera
2 žlice gustina
500ml mlijeka
vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
200g piškota
500ml slatkog vrhnja
za nadjev:
banane, jagode, naribana čokolada
(a može i breskve, kivi, kruške, nasjeckani orasi, bademi ili lješnjaci... po želji)
Staviti mlijeko prokuhati i dodati mu vaniliju. U posebnoj posudi mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko provrije prvo dodati par žlica u mješavinu žumanjaka pa onda sve uliti u mlijeko i dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Ohladiti.
Vrhnje za šlag mikserom istući u čvrsti šlag i odložiti u hladnjaku do upotrebe.
U veću staklenu posudu staviti na dno 2 žlice kreme i razmazati. Po njoj na široko složiti piškote pa poslagati narezane jagode i banane pa opet staviti 2-3 žlice kreme, pa piškote pa nadjev pa pola količine šlaga i tako dok sve sastojke ne potrošimo. Osim šlaga - njega stavljamo pola u jednom sloju, a drugom polovicom završavamo slaganje - na vrh zuppe.
Na kraju još ukrasimo naribanom čokoladom i dobro ohladimo.
Printaj recept
Uvijek se koriste piškote, krema, šlag, a za nadjev možete upotrijebite ono što volite, no kombinacija jagoda i banana je jedna od svima najdražih. Možda će vam se nasmijati kad iznesete ovakvu zdjelu na stol, no vjerujte da će se brzo prestati smijati. Zbog prepunih usta, naravno :).
Servirati možete u jednoj velikoj zdjeli, a zbog dojma je preporučljivo da je od prozirnog stakla, no možete puniti i male teglice, za pojedinačne obroke. Tako je posluživanje puno lakše i efektnije.
za kremu:
4 žumanjka
7 žlica šećera
2 žlice gustina
500ml mlijeka
vanilin šećer ili žlica ekstrakta od vanilije
200g piškota
500ml slatkog vrhnja
za nadjev:
banane, jagode, naribana čokolada
(a može i breskve, kivi, kruške, nasjeckani orasi, bademi ili lješnjaci... po želji)
Staviti mlijeko prokuhati i dodati mu vaniliju. U posebnoj posudi mikserom izmiješati žumanjke, šećer i gustin. Kad mlijeko provrije prvo dodati par žlica u mješavinu žumanjaka pa onda sve uliti u mlijeko i dobro promiješati. Kuhati na laganoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne.
Ohladiti.
Vrhnje za šlag mikserom istući u čvrsti šlag i odložiti u hladnjaku do upotrebe.
U veću staklenu posudu staviti na dno 2 žlice kreme i razmazati. Po njoj na široko složiti piškote pa poslagati narezane jagode i banane pa opet staviti 2-3 žlice kreme, pa piškote pa nadjev pa pola količine šlaga i tako dok sve sastojke ne potrošimo. Osim šlaga - njega stavljamo pola u jednom sloju, a drugom polovicom završavamo slaganje - na vrh zuppe.
Na kraju još ukrasimo naribanom čokoladom i dobro ohladimo.
Printaj recept
ovakvi složenci su uvijek dobrodošli :)
OdgovoriIzbrišijesu, i kod mene :)
IzbrišiOdličan recept, podsjeća na naše šnenolrle, ali ipak je drukčije - sličnije kremi za kremšnite. A opet drukčije:)) Naravno da znam za ovu zuppu, ali do sada nisam tražila ili me zanimao recept, no sada vidim da je odličan ljetni desert, pa bilježim.
OdgovoriIzbrišiHvala :). Da, krema je slična onoj za kremšnite i bas je savrsen ljetni desert :)
IzbrišiOdlično izgleda i u velikom izdanju i u pojedinačnim. ;)
OdgovoriIzbriši