Slatke pogače od maslinovog ulja
Jeste li ikad pržili limunovu koricu u maslinovom ulju? Ako niste, sigurna sam da ne možete ni zamisliti kakav se tada zamaman miris širi kuhinjom... Pa onda kad nakon toga sjemenke sezama i anisa pržite u tavici, pa još otvorite bočicu sa likerom od anisa ili meštrom... A sve to dok još niste ni počeli zaista pripremati ovu divotu. Divota im nije u izgledu jer jesu neugledne, al zato mame predivnim mirisom i još boljim okusom.
Seviljske tortas de aceite ili sweet olive oil wafers/crackers spoj su savršeno usklađenih aroma, a kao većina tradicionalnih jela vrlo su jednostavne za pripremu.
I ako ikako možete, upotrijebite mlado maslinovo ulje jer će ovdje doći do punog izražaja njegova voćna aroma. I nemojte štedjeti na ulju ili misleći da sam pogriješila u receptu smanjivati količinu ulja.
Nisam i to tako mora biti :) i samo ćete tako dobiti pravu hrskavost i neponovljivi okus.
za dizano tijesto:
400g glatkog brašna
1 žličica soli
1 instant kvasac
4 žlice maslinovog ulja
250ml tople vode
1 žličica smeđeg šećera
2dl maslinovog ulja
2 žlice sjemenki sezama
1 žličica smjeneki anisa
korica od jednog neprskanog limuna, oguljena u širokoj traci
1 žličica likera od anisa ili meštro
100g glatkog brašna
šećer sa malo cimeta za posipavanje
Pećnicu ugrijte na 180°C.
U vodi otopite šećer, te ju dodajte u posudu u koju ste već stavili ostale sastojke. Umijesite elastično tijesto te ga odložite na toplo dok pripremate ostale sastojke.
Sjemenke sezama i anisa stavite u zagrijanu tavicu i lagano ih tostirajte dok sezamove sjemenke ne počnu pucketati. Tada ih prebacite u mužar i lagano istucite batićem tako da budu samo djelomično zdrobljene.
Maslinovo ulje ulijte u mali lončić te u njega dodajte limunovu koricu koju ste gulilicom za povrće u obliku široke trake ogulili sa limuna. Zagrijavajte dok limunova korica lagano ne posmeđi. Malo ohladite ulje, a koricu bacite.
Tijesto malo premijesite pa u njega dodajte tostirane sjemenke sezama i anisa, liker od anisa ili meštro, te ohlađeno maslinovo ulje. Miješajte mikserom dok tijesto ne pokupi svo ulje pa onda dodajte ostatak brašna i još malo miješajte da se sve spoji u tijesto. Dobit ćete vrlo mekano i uljasto tijesto.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Tijesto podijelite na loptice težine otprilike 30g te svaku tanko razvaljajte na papiru za pečenje.
U posebnoj posudi pomiješajte kristalni šećer za posipavanje sa malo cimeta te time obilno pospite pogače.
Pecite ih 15-tak minuta dok lagano ne posmeđe.
E, sad, ako imate brener možete ih i lagano spaliti da dobiju karameliziranu površinu. Ja ga nemam pa sam zadnjih nekoliko minuta podigla lim na najgornju policu i pekla par minuta pod upaljenim grill grijačem u pećnici. Šećer mi je tako lagano karamelizirao, a s brenerom se postiže puni bolji rezultat.
Ohladite ih, te poslužite uz čaj ili kavu i uživajte u okusima Mediterana :).
Printaj recept
Seviljske tortas de aceite ili sweet olive oil wafers/crackers spoj su savršeno usklađenih aroma, a kao većina tradicionalnih jela vrlo su jednostavne za pripremu.
I ako ikako možete, upotrijebite mlado maslinovo ulje jer će ovdje doći do punog izražaja njegova voćna aroma. I nemojte štedjeti na ulju ili misleći da sam pogriješila u receptu smanjivati količinu ulja.
Nisam i to tako mora biti :) i samo ćete tako dobiti pravu hrskavost i neponovljivi okus.
za dizano tijesto:
400g glatkog brašna
1 žličica soli
1 instant kvasac
4 žlice maslinovog ulja
250ml tople vode
1 žličica smeđeg šećera
2dl maslinovog ulja
2 žlice sjemenki sezama
1 žličica smjeneki anisa
korica od jednog neprskanog limuna, oguljena u širokoj traci
1 žličica likera od anisa ili meštro
100g glatkog brašna
šećer sa malo cimeta za posipavanje
Pećnicu ugrijte na 180°C.
U vodi otopite šećer, te ju dodajte u posudu u koju ste već stavili ostale sastojke. Umijesite elastično tijesto te ga odložite na toplo dok pripremate ostale sastojke.
Sjemenke sezama i anisa stavite u zagrijanu tavicu i lagano ih tostirajte dok sezamove sjemenke ne počnu pucketati. Tada ih prebacite u mužar i lagano istucite batićem tako da budu samo djelomično zdrobljene.
Maslinovo ulje ulijte u mali lončić te u njega dodajte limunovu koricu koju ste gulilicom za povrće u obliku široke trake ogulili sa limuna. Zagrijavajte dok limunova korica lagano ne posmeđi. Malo ohladite ulje, a koricu bacite.
Tijesto malo premijesite pa u njega dodajte tostirane sjemenke sezama i anisa, liker od anisa ili meštro, te ohlađeno maslinovo ulje. Miješajte mikserom dok tijesto ne pokupi svo ulje pa onda dodajte ostatak brašna i još malo miješajte da se sve spoji u tijesto. Dobit ćete vrlo mekano i uljasto tijesto.
Na lim za pečenje stavite papir za pečenje. Tijesto podijelite na loptice težine otprilike 30g te svaku tanko razvaljajte na papiru za pečenje.
U posebnoj posudi pomiješajte kristalni šećer za posipavanje sa malo cimeta te time obilno pospite pogače.
Pecite ih 15-tak minuta dok lagano ne posmeđe.
E, sad, ako imate brener možete ih i lagano spaliti da dobiju karameliziranu površinu. Ja ga nemam pa sam zadnjih nekoliko minuta podigla lim na najgornju policu i pekla par minuta pod upaljenim grill grijačem u pećnici. Šećer mi je tako lagano karamelizirao, a s brenerom se postiže puni bolji rezultat.
Ohladite ih, te poslužite uz čaj ili kavu i uživajte u okusima Mediterana :).
Printaj recept
Ništa slično nisam jela, mislim na kombinaciju maslinovog ulja u slatkim pogačicama. Ali uspjela si mi dočarati sve mirise iz uvodnog dijela i mogu misliti kako je ovo ukusno.
OdgovoriIzbrišitnx, drago mi je sam ti to uspjela docarati :)
IzbrišiPrvi puta čujem ali jako dobro izgleda. Moram isprobati.
OdgovoriIzbrišiProbaj pa javi :)
IzbrišiOvo je sf za mene. Ali tako neodoljivo izgleda. Kako si ti vješta!!!
OdgovoriIzbrišijoj, divna si :). Al znas kako sam ja, za razliku od tebe, nevjesta sa iglom i koncem. Igla i konac su za mene SF :)
IzbrišiOve pogačice su sigurno prava "zaraza" :)
OdgovoriIzbrišisuper bi mi bile za večeru, bas fino izgledaju.