Sezona citrusa je već krenula punom parom, pa ako ćete imati prilike doći do domaćeg, netretiranog voća svakako smrznite pokoju naranču za ovaj odličan kolač.
Jednostavan, vrlo ukusan spoj čokolade i naranče, kolač koji će se svima svidjeti, a još je uz to i brzo gotov. Ovaj recept je iz tekice moje mame, tko zna odakle je prepisan, no svakako ga vrijedi probati, ako slučajno još niste :)

4 jaja
20 žlica šećera
15 žlica ulja
15 žlica mlijeka
5 žlica narančinog soka
20 žlica brašna
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
nadjev:
150g šećera
1dl vode
2 smrznute naranče
3 žlice pekmeza od marelica
glazura:
200g čokolade
100g maslaca
Pećnicu ugrijati na 190°C.
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka pa bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Odložiti sa strane. U žumanjke dodati šećer i dobro izmiksati da postane pjenasto. Dodati postepeno mlijeko, sok i ulje i dobro izmiksati. Prašak za pecivo pomiješati sa brašnom pa naizmjence dodavati brašno i istučene bjelanjke i velikom žlicom pažljivo miješati da se smjesa ujednači.
Veliki lim od pećnice prekriti papirom za pečenje pa rasporediti biskvit u ravnomjernom sloju. Peći oko 30 minuta.
Dok se peče pripremiti nadjev - u vodu dodati šećer i pekmez i prokuhati.
Kad je pečeno, malo prohladiti i odvojiti od pek papira pa prerezati uzdužno na dva jednaka dijela. Jedan položiti u kalup za pečenje te veličine, a drugi dio namrviti u zasebnu posudu. Na to naribati smrznute naranče i sve preliti pripremljenim sirupom. Dobro promiješati pa nanijeti u ravnomjernom sloju preko biskvita u kalupu.
Čokoladu otopiti sa maslacem, dobro promiješati, dodati 2-3 kapi ulja i preliti preko kolača.
Printaj recept
Rado vidjen kolac. Nezahtjevan za napraviti, a zadovolji i one probirljivije. Narandze uvijek ogulim i zamrznem. Sigurno da bi bilo bolje sa korom, ali samo u slucaju da je netretirana. Ako nema dzema od kajsija, uklopi se i domaci od sljiva ili neki drugi. Dzem od sljiva malo potamni ovaj dio sa narandzom, ali se ukusom sasvim lijepo sloze. I da, smanjujem secer u svim dijelovima originalnog recepta, a da se nista po krajnji ishod lose ne desi :-)
OdgovoriIzbrišiKod mene u tekici ovaj kolač stoji pod nazivom jaffa kolač. Često sam ga radila kad sam tek počela peći kolače i sjećam se da je bio fini
OdgovoriIzbrišiOdlično izgleda.
OdgovoriIzbriši