Đuveč iz pećnice



Kažu neki da je ovo jedini pravi način spravljanja đuveča te da ono što sa istim sastojcima pirjamo u loncu nije đuveč. E, ja sad ne bih ulazila u to što je pravi đuveč, a što nije, samo bi rekla da je ovako pripremljen vrlo ukusan i jednostavan za pripremu. Jer nakon početnog pirjanja koje se radi na plameniku sve samo tutnete u pećnicu i gotovo zaboravite na njega. A nakon sat vremena izvadite predivno mirisno jelo prepuno boja i okusa. Dodajte mu još salatu i imate kompletan obrok.









3-4 glavice luka
5-6 paprika
5-6 rajčica
2 veća krumpira
2 češnja češnjaka
25 dag riže (dugo zrno, paraboiled)
pola dl ulja (koristim maslinovo, al moze i suncokretovo ili mješavina), ali može i nešto manje.
sol
meso po izboru, bolje je da bude s kostima (svinjski ili teleći kotlet, vratina, carsko meso, može i pileći batak, zabatak, krilca, moze i sve to skupa, koja pečenica...) - koliko osoba toliko komada mesa, a za neke i duplo :)

Narezati povrće - luk i papriku na trakice, krumpir na ploške, oguliti rajčicu te ju narezati na kriške. Češnjak narezati na ploškice.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
U veći i duboki protvan uliti ulje i staviti na štednjak tako da bude preko dva plamenika/grijaće ploče. Dodati luk i prijati ga dok ne postane proziran. Tada dodati papriku i prijati ju dok malo ne omekša. Nakon toga dodati krumpir pa i njega malo prijati dok ne dobije koricu. Pritom cijelo vrijeme miješati i paziti na jakost vatre obzirom da je dno protvana tanko te bi povrće moglo zagorijeti. Dodati rajčice i češnjak te još malo pirjati. Kad rajčice puste sok dodati rižu, propirjati dok ne postane prozirna i posoliti.




Sve dobro promiješati. Maknuti s vatre. Staviti meso tako da ga smjesa prekrije i zaliti sa hladnom vodom tako da se sve prekrije.



Staviti u zagrijanu pećnicu i peći cca 1h na 200°C. Pred kraj pečenja meso okrenuti, izvaditi na površinu i pustiti da porumeni.



Ovdje riža mora biti rastresita, a ne kremasta pa se zato koristi paraboiled riža dugog zrna. Meni je ovo jelo najdraže kad kombiniram više raznih vrsta mesa npr. svinjski kotleti, pileći bataci i koja pečenica. U ovom jelu nije preporučljivo korisititi pelate umjesto rajčica. Sa ljetnim rajčicama je najukusnije i najljepše zbog jačih boja i okusa, a svakako je bolje koristiti i proljetne rajčice nego pelate jer bi njihov okus prekrio okus svih drugih sastojaka u ovom jelu. Zbog toga ovo jelo ne spremam zimi, već čekam da se pojave prve domaće rajčice.
Još samo salata i dobar vam tek!

Printaj recept


Primjedbe

  1. Nisam znala da se đuveč može na ovakav načim pripremiti u pećnici. Ovako se dobije kompletan obrok, sve u jednom

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, to je i najveca prednost ovakvog nacina pripremanja djuveca, uz to sto je i vrlo ukusno :)

      Izbriši
  2. nisam isprobala ovakav način spravljanja đuveča, divan je i rado ću isprobati

    OdgovoriIzbriši
  3. Može i zimi, ako imaš zamrzivač. Samo oprane rajčice stavi u vrećicu i u zamrzivač. Kada treba izvadi se koliko komada treba, stavi pod toplu vodu, oljušti i smrznute narežu i stave u jelo, već prema receptu. Ja rijetko radim đuveč, a i onda dinstani i bez mesa i krumpira jer sam jedino za taj znala. Tako ga je moj otac spremao i to jelo me na njega sjeti.
    Hvala za ovaj recept. Probat ću ga, možda se klincima više svidi od onoga koji ja pripremam.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. hvala i tebi na ideji za spremanje rajcica za zimu :)

      Izbriši
  4. Ovaj đuveč mi je odličan, za mene novi način pripreme i jako dobro mi izgleda, bilježim i isprobavam !

    OdgovoriIzbriši
  5. njam izgleda fino sigorno i je

    OdgovoriIzbriši
  6. odlično izgleda, pogotovo na prvoj slici, mmm
    ne pravim ga često, ovaj tvoj je jako praktičan.
    ja isto ne volim te podjele na prave i krive :lol
    općenito, najpraviji mi je onaj način na koji mi je jelo najfinije.

    OdgovoriIzbriši
  7. Ovo je meni jedno od najdražih jela, i definitivno ću probati po tvom receptu :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. da, kao sto sam rekla i meni je ovo jedan od najdrazih nedjeljnih ruckova :)

      Izbriši
  8. Baš tako i moja sestra radi đuveđ i uvijek je da prste poližeš.

    OdgovoriIzbriši
  9. Želio bih vam svima preporučiti vjerodostojnog i iskrenog privatnog zajmodavca koji mi je odobrio zajam u roku od samo nekoliko sati nakon toliko neuspjelih pokušaja da ga dobijem. Bio sam iznenađen i sretan što me privatni zajmodavac spasio i ponudio mi zajam s kamatnom stopom od 2%. Kontaktirajte je odmah ako vam je potreban hitan zajam. E-pošta: christywalton355@gmail.com

    OdgovoriIzbriši
  10. Sveiki, mano vardas El-Din El-Sayed, tapau netikrų skolintojų sukčiavimo auka. Praradau apie 23 000 eurų, nes man reikėjo didelio 55 000 eurų kapitalo. Beveik numiriau, neturėjau kur eiti. Mano verslas buvo sugriautas, o proceso metu praradau ir sūnų. Negalėjau pakęsti tokio kartojimo. 2025 m. liepą sutikau gerą draugą, kuris supažindino mane su gera mama, ponu Elijah, kuri galiausiai padėjo man gauti paskolą iš vienos įmonės. Gerasis Tėve, noriu pasinaudoti proga jums padėkoti ir te Dievas jus ir toliau laimina. Taip pat norėčiau pasinaudoti proga ir informuoti kitus lietuvius, kad yra daug sukčių, todėl jei jums reikia paskolos ir norite ją gauti greitai, susisiekite tik su ponu Elijah el. paštu: loancreditinstitutions00@yahoo.com WhatsApp: +393509313766. Taip pat galite su jais susisiekti šiuo el. paštu: loancreditinstitutions00@gmail.com „WhatsApp“: +393512114999. Prašome, ji yra vienintelis patikimas ir patikimas asmuo.
    Ačiū.

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije