Prhke štrudlice od svježih smokava
Već danima želim objaviti ovaj recept, no nikako da sjednem i napišem ga. A sezona smokava je na samom kraju... Pa, ako imate još smokava, niste baš sve pojeli, isprobajte ove štrudlice. Nalik su onim kupovnima, al samo nalik...Ove moje nisu baš lijepe, al su zato fine :).
Recept sam našla na Simply Anne's i malo ga prilagodila.
Edit. Ovo tijesto je dosta teško za rad, pa sam nastavila tražiti još bolji recept, neki gdje će tijesto biti podatnije :). I našla sam ga - Prhke štrudlice i rolada sa nadjevom.
za nadjev:
300g svježih smokava
60g šećera
2 žlice meda
1 žlica soka od naranče
malo soli
za tijesto:
220g oštrog brašna
50g smeđeg šećera
malo soli
pola žličice praška za pecivo
80g maslaca
60g krem sira (sirnog namaza)
2 jaja
U posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i sol te dodati hladan maslac narezan na listiće. Pomiješati i napraviti mrvice. Dodati jaja i krem sir te brzo umijesti tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko 1h.
Smokvama skinuti peteljke i narezati ih na četvrtine. Staviti u posudu i dodati ostale sastojke za nadjev. Kuhati na laganoj vatri desetak mnuta stalno miješajući. Gotovo je kad se lagano zgusne. Ohladiti pa usitniti štapnim mikserom.
Tijesto podijelite u dvije loptice pa svaku posebno razvaljati na zasebnom papiru za pečenje na debljinu od 1cm u obliku uskog pravokutnika. Po sredini staviti nadjev i prebaciti krajeve preko nadjeva uz pomoć papira te prenijeti na lim za pečenje, al tako da dio gdje se tijesto spaja bude na dnu. Isto napraviti i sa drugom štrudlom. Tijesto je dosta mekano i nešto je teže raditi sa njime pa si svakako pomognite ovako sa papirom za pečenje. Sad narezati štrudlice, al tako da se ne odvoje.
Peći 20-30 minuta na 180°C.
Ohladiti i do kraja prerezati.
Printaj recept
I za kraj još malo otočnih, hvarskih, dolskih detalja...
A sad je vrijeme za povratak u stvarnost i zagrebačku svakodnevnicu, rutinu, žrvanj...
Recept sam našla na Simply Anne's i malo ga prilagodila.
Edit. Ovo tijesto je dosta teško za rad, pa sam nastavila tražiti još bolji recept, neki gdje će tijesto biti podatnije :). I našla sam ga - Prhke štrudlice i rolada sa nadjevom.
za nadjev:
300g svježih smokava
60g šećera
2 žlice meda
1 žlica soka od naranče
malo soli
za tijesto:
220g oštrog brašna
50g smeđeg šećera
malo soli
pola žličice praška za pecivo
80g maslaca
60g krem sira (sirnog namaza)
2 jaja
U posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, šećer i sol te dodati hladan maslac narezan na listiće. Pomiješati i napraviti mrvice. Dodati jaja i krem sir te brzo umijesti tijesto. Omotati ga prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku oko 1h.
Smokvama skinuti peteljke i narezati ih na četvrtine. Staviti u posudu i dodati ostale sastojke za nadjev. Kuhati na laganoj vatri desetak mnuta stalno miješajući. Gotovo je kad se lagano zgusne. Ohladiti pa usitniti štapnim mikserom.
Tijesto podijelite u dvije loptice pa svaku posebno razvaljati na zasebnom papiru za pečenje na debljinu od 1cm u obliku uskog pravokutnika. Po sredini staviti nadjev i prebaciti krajeve preko nadjeva uz pomoć papira te prenijeti na lim za pečenje, al tako da dio gdje se tijesto spaja bude na dnu. Isto napraviti i sa drugom štrudlom. Tijesto je dosta mekano i nešto je teže raditi sa njime pa si svakako pomognite ovako sa papirom za pečenje. Sad narezati štrudlice, al tako da se ne odvoje.
Peći 20-30 minuta na 180°C.
Ohladiti i do kraja prerezati.
Printaj recept
I za kraj još malo otočnih, hvarskih, dolskih detalja...
A sad je vrijeme za povratak u stvarnost i zagrebačku svakodnevnicu, rutinu, žrvanj...
Baš su primamljive ove štrudlice
OdgovoriIzbrišihvala :)
IzbrišiDivne su :) znam par ljudi koj bi uživali u njima iako ja osobo nisam ljubitel smokava :)
OdgovoriIzbrišihvala :) Meni su draze ovako u kolacu nego svjeze.
IzbrišiŠtrudlice su mi super, i koliko god ih volim sa raznim punjenjima najbolje su mi ove od smokava !
OdgovoriIzbrišislazem se, i meni su ove najbolje :)
IzbrišiOve štrudlice su baš popularne ovih dana. Odlično izgledaju.
OdgovoriIzbrišida, primjetila sam i ja :). Tesko im je odoliti, zato je to :)
OdgovoriIzbrišiajme, tek sad ovo vidim. Hvala ti :)
OdgovoriIzbrišiJel normalno da se testo tako jako lepi? Ili bi možda pomoglo da se stavi u zamrzivač? Hvala :-)
OdgovoriIzbrišiDa, tijesto je jako mekano i teže je raditi sa njim, no može se staviti u hladnjak na pola sata, to je dovoljno da malo očvrsne.
Izbriši