Musaka i lazanje s prosom


Zima je na izmaku. Vrijeme je za nešto laganije, zdravije...
Proso je izuzetna žitarica koja u ovim kombinacijama prolazi i kod najtežih mesoždera. U oba jela proso se kuha u umaku od rajčice te začinjeno origanom daje fini vegetarijanski bolonjez umak. A uz dodatak povrća u musaki ili bešamel umaka u lazanjama pretvara se u nešto što će se svima svidjeti.


Musaka s prosom






2 luka ljutike
2 tikvice
2 krumpira
100g bundeve
1 limenka pelata ili 2dl pasirane rajčice (najbolje domaće)
1 žličica šećera
origano
150g prosa
2dl vrhnja za kuhanje
1 jaje




Pećnicu zagrijati na 200°C.

Tikvice, bundevu i krumpir naribajte na ribežu na tanke ploške i posolite. 
Na malo maslinova ulja propirjati sitno nasjeckanu ljutiku, dodati rajčicu, šećer i posoliti. Kratko pirjati, te umiješati proso. Pirjati 15-tak minuta, te po potrebi dodavati vode. Proso ne mora omekšati. Kad je gotovo dodati žlicu origana.
Vatrostalnu posudu nauljiti te na dno posložiti tikvice, zaliti umakom od prosa te pokriti slojem krumpira i bundeve. Peći 20 minuta u zagrijanoj pećnici.
Dobro promiješati vrhnje s jajem i preliti po musaki, te peći još desetak minuta.


Verzija za ispis





Lazanje s prosom

Proso kuhamo u umaku pod rajčica na isti način kao i za gornje jelo.



1 limenka pelata ili 2dl pasirane rajčice (najbolje domaće)
1 žličica šećera
origano
150g prosa
paket lazanja
500ml mlijeka
40g maslaca
40g brašna
sol, papar, muškatni oraščić
100g sira goude

Na malo maslinova ulja propirjati sitno nasjeckanu ljutiku, dodati rajčicu, šećer i posoliti. Kratko pirjati, te umiješati proso. Pirjati 15-tak minuta, te po potrebi dodavati vode. Na kraju dodati žlicu origana.
Pećnicu zagrijati na 200°C.
Pripremiti bešamel. Od odmjerene količine mlijeka oduzeti malo i u tu malu količinu dodati brašno. Dobro promiješati. Ostatak mlijeka staviti na vatru i dodati mu maslac. Kad se maslac otopi dodati brašno pomiješano s mlijekom i pjenjačom miješati dok se umak ne zgusne. Posoliti i popapriti te začiniti muškatnim oraščićem.

Vatrostalnu posudu namazati maslinovim uljem te na dno staviti žlicu umaka s prosom. Složiti red lazanja, namazati umakom od prosa i žlicom bešamela i tako dok ne potrošimo sve sastojke. Po vrhu zaliti ostatak bešamela i posipati naribanim sirom. Peći 30 min na 200°C.

Verzija za ispis







Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije