Trokutići od lješnjaka i badema

Nikako da stignem do bloga i postavim slikice svojih božićnih kolača. No, evo me sad tu, doduše sa nekoliko dana zakašnjenja, al bolje ikad... :)








U prvom su planu trokutići od lješnjaka i badema - kolačić koji nas je ovog Božića sve oduševio i koji je prvi planuo. Prefino :)

150g hladnog maslaca
220g oštrog brašna
1/2 žličice praška za pecivo
75g šećera
malo soli
1 žumanjak

za premaz:
100g maslaca
100g šećera
2 žlice meda
2 žlice limunova soka
2 žlice vode
200g krupno nasjeckanih oguljenih badema
200g krupno nasjeckanih poprženih lješnjaka

100g otopljene čokolade za glazuru

Maslac narezati na komadiće. Posebno pomiješati brašno s praškom za pecivo, šećerom i soli. Dodati žumanjak i komadiće maslaca te brzo umijesiti glatko tijesto. Omotati prozirnom folijom i staviti u hladnjak na pola sata.
U međuvremenu pripremite premaz. Zakuhati maslac, šećer i med s 2 žlice limunovog soka i 2 žlice vode. Umiješati lješnjake i bademe i ostaviti da se malo prohladi.
Pećnicu ugrijte na 180°C. Lim namazati maslacem i razvaljati u njemu tijesto. Izbodite tijesto vilicom. Po tijestu ravnomjerno rasporedite masu od lješnjaka i badema pa ju lagano rukom pritisnite u tijesto.
Peći 15-20 minuta na 180°C.
Pečeno izvaditi iz pećnice i ostaviti da se malo ohladi. Još toplo narezati na kvadratiće 5x5cm. Ostaviti u limu preko noći da se posve ohladi, pa slijedeći dan kvadratiće prerezati po dijagonali da se dobiju trokutići. Pažljivo ih vaditi iz lima i po želji umakati krajeve u otopljenu čokoladu ili čokoladu pokapati po trokutićima.




Na prvom tanjuru još se nalaze Krešenti s Coolinarike i Mrak dobri medenjaci s Cookam i guštam. Prvi su divno izgledali na tanjuru s kolačima i baš su mamili, a drugi su se već udomaćili jer su jako fini - mekani i mirisni.




Primjedbe

  1. Jako lijepo! Probala sam slične torkutiće u nekoliko navrata i jako su mi fini

    OdgovoriIzbriši
  2. Krasni kolačići :)
    Trokutiće obpožavam al ih dugo nisam pravila (inače su bili mamini standardni božićni). Bademi + lješnjaci = mmmmmmm :lol
    Medenjaci, o da, poznati ;))

    OdgovoriIzbriši
  3. I ovi treci, kresenti, izgledaju sjajno, njih jOs nisam probala :)

    OdgovoriIzbriši
  4. e, njih stvarno vrijedi probati. A ja čak nisam imala potrebe nimalo mijenjati receptić :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Jako fini... Bas dobro zvuce, sudeci po sastojcima! :)

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije