Ružice s karameliziranim jabukama i orasima

Tražite li dobar recept za dizano tijesto sa nadjevom od jabuka, ne morate više tražiti. Ove su ružice meke, aromatične i vrlo ukusne. Nadjev sa karameliziranim jabukama i orasima nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Uživat ćete, bez obzira poslužite li ih kao desert ili kao obrok, slatku večeru ili doručak.



500 g glatkog brašna
50g šećera
250 ml mlijeka
40 g maslaca sobne temperature
1 jaje
prstohvat soli
1 suhi kvasac

nadjev:
400 g jabuka
120 g šećera
100 g grubo nasjeckanih oraha
2-3 žlice ruma
1 žličica cimeta

U posudu stavite prosijano brašno, šećer i sol. Dobro promiješajte te dodajte kvasac i opet promiješajte. Ugrijte mlijeko pa ga dodajte brašnu zajedno sa maslacem i jajetom. Dobro istucite tijesto rukama ili mikserom dok ne postane glatko, a zatim ga pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se na toplom mjestu diže oko jedan sat. 

Za to vrijeme pripremite nadjev. 
Jabuke ogulite i naribajte. U lonac sa debelim dnom stavite šećer i otopite ga na laganoj vatri. Kad se karamelizira, dodajte naribane jabuke. Miješajte dok voda ne ispari. Maknite sa vatre i malo ohladite pa umiješajte grubo nasjeckane orahe, rum i cimet. Dobro promiješajte.

Na pobrašnjenoj dasci razvaljajte tijesto u obliku pravokutnika. Namažite ga nadjevom od ruba do ruba. Čvrsto ga zarolajte po dužoj stranici pravokutnika.
Oštrim nožem režite ružice debljine 1 cm. 

Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i poslažite rolice prerezanom stranom prema gore. Prekrijte kuhinjskom krpom i ostavite da  se diže još oko pola sata.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Pecite ih  25-30 minuta, dok ne porumene.

Pečene ružice izvadite iz pećnice pa ih prekrijte čistim papirom za pečenje i kuhinjskom krpom. Ohladite prije posluživanja. 

Primjedbe

Najčitanije