Sacher kocke

Točnije, Vuvine sacher kocke. Draga Vuva nas je, moje drage prijateljice i mene, podarila ovim divnim receptom prije desetak godina i zauvijek su u našem društvu ostale zapamćene pod tim imenom. I obožavamo ih :D.

Divan, sočan biskvit s orasima i čokoladom, sloj finog pekmeza i lagana čokoladna krema čine ovaj kolač neodoljivim svakom ljubitelju čokolade i finih slastica.

Jednostavan je za pripremu i prepun čokolade, savršen je za svečane trenutke, ali i za one svakodnevne kad trebate nešto jako fino i čokoladno.

Uobičajeno je da se ovaj kolač premazuje džemom od marelica, no možete upotrijebiti i neki drugi, npr. od borovnica ili malina.






8 jaja
6 žlica šećera
200 g čokolade za kuhanje
200 g mljevenih oraha

džem od marelice

krema:
500 ml vrhnja za šlag
200 g čokolade za kuhanje

Ugrijte pećnicu na 180° C.

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke istucite električnom miješalicom u čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte šećer i tucite miješalicom dok smjesa ne posvijetli te joj zatim dodajte otopljenu čokoladu. Još kratko električnom miješalicom miješajte dok se smjesa ne ujednači, a tada velikom žlicom ili kuhačom lagano umiješajte orahe i snijeg od bjelanjaka.

Kalup za kolač namastite maslacem i pobrašnite te u njega izlijte smjesu.

Pecite u zagrijanoj pećnici oko 30 minuta. Možete čačkalicom provjeriti je li pečeno.
Toplo tijesto izbodite čačkalicom i odmah obilno premažite džemom.
Kolač ohladite, a za to vrijeme pripremite kremu.

Na laganoj vatri ugrijte vrhnje za šlag i dodajte mu natrganu čokoladu. Ako želite ubrzati postupak, otopite čokoladu prije nego što je dodate slatkom vrhnju. Miješajte na laganoj vatri dok se čokolada ne otopi i krema ne ujednači. Tada je prelijte preko ohlađenog kolača. Kolač stavite u hladnjak i ostavite ga preko noći da krema očvrsne.

Poslužite s tučenim slatkim vrhnjem i/ili sladoledom.

Print


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije