Kolač sa svježim smokvama i bademima


Svježe smokve posipane smjesom badema, šećera i s malo cimeta će pečenjem lagano karamelizirati i dati divan okus ovom sočnom kolaču. A i biskvit će vas oduševiti svojom nešto drugačijom teksturom i lagano limunastim okusom.

Iskoristite svježe smokve dok ih još ima, no za ovaj kolač možete koristiti i smrznute :).








80g oguljenih i grubo nasjeckanih badema
pola žličice cimeta
180g šećera
90g omekšalog maslaca
2 jaja
1 žlica ekstrakta od vanilije ili 1 vanilin šećer
270g glatkog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli
3dl kiselog vrhnja
50ml limunova soka i korica jednog limuna
12-14 raspolovljenih smokava

Ugrijte pećnicu na 180°C.
Maslacem namažite okrugli kalup promjera 24cm i obilno ga pospite brašnom.
Izmiješajte bademe, cimet i 2 žlice šećera i ostavite sa strane.
U drugoj posudi mikserom dobrom izmiješajte maslac i ostatak šećera. Dodajte jedno po jedno jaje i vaniliju i nastavite miksati dok smjesa ne posvijetli i ne poveća volumen. U posebnoj posudi pomiješajte brašno, prašak za pecivo i sol pa tu mješavinu dodajte u tijesto naizmjence sa kiselim vrhnjem i sokom od limuna i miksajte lagano na najnižoj brzini. Umiješajte još i limunovu koricu.
Polovicu tijesta izlijte u pripremljen kalup. Pospite sa polovicom pripremljenih badema. Prelijte drugom polovicom tijesta i gusto poslažite prepolovljene smokve i posipajte ostatkom smjese badema, šećera i cimeta.



Pecite oko 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C ili dok ne postane zlatno smeđe.

Ovaj kolač možete poslužiti sa žlicom grčkog jogurta ili kuglicom sladoleda od vanilije.


Primjedbe

  1. odličen, sedaj je ravno v pečici :)

    OdgovoriIzbriši
  2. Kako sam dobio zajam od Christy Walton Finance, pao sam u ruke prevaranata dok nisam upoznao ovog vjernog zajmodavca koji mi je dao zajam od 50.000 eura. Sada vjerujem da još uvijek postoje pravi online zajmodavci. Evo e-mail adrese (christywalton355@gmail.com) zajmodavca. Ako vam je potrebna financijska pomoć, možete ga kontaktirati: christywalton355@gmail.com

    OdgovoriIzbriši

Objavi komentar

Najčitanije