Varivo ili cušpajz od patlidžana

I ljeti često poželim pojesti nešto sa žlicom, uz uvjet da je lagano, ukusno i sa puno povrća. Ovo varivo iliti cušpajz je ponešto drugačije od onih uobičajenih sa krumpirom i zaprškom no neće vas razočarati, čak naprotiv vjerujem da će vam se itekako svidjeti. Umjesto krumpira i zaprške ovdje se dodaje malo riže koja će lagano zgusnuti varivo, no i dalje će biti jušno i varivasto ;). Isto tako, možete upotrijebiti i puretinu umjesto junetine ili ga jednostavno skuhati bez mesa. A i patlidžani će vas ugodno sigurno iznenaditi svojim okusom u varivu. Zaista ih je šteta samo peći ili pohati. 

Eh, da, moram napomenuti da je ovo jedno od najdržih jela moje djece :).






4 patlidžana
400g junetine za gulaš
1 luk
1 mrkva
2 žlice maslinovog ulja
šaka riže
sol, papar

vrhnje ili parmezan za posluživanje


Patlidžane oguliti i narezati ih na kriške pa na prutiće debljine oko 1 cm. Posoliti ih.
Na maslinovom ulju kratko pirjati sitno nasjeckani luk i mrkvu pa dodati meso i pirjati 30-tak minuta dok meso lagano ne omekša. Tada dodati ocijeđene Patlidžane i nastaviti prijati dok lagano ne posmeđe. Tada dodati šaku riže, promiješati dok riža ne postakli i zaliti vodom tako da sastojci u loncu plivaju (oko 1l). Posoliti i poklopiti pa kuhati oko desetak minuta. Promiješajte, dodajte vode ako je potrebno i nastavite još kratko kuhati dok se riža ne skuha. Paziti da se riža ne prekuha.

Poslužiti sa žlicom kiselog vrhnja ili posipano parmezanom.

Primjedbe

Najčitanije