Cheesecake s jagodama

Cheesecake sa jagodama se može pripremati na više vrlo ukusnih načina, no ovog sam se puta odlučila na klasičan cheesecake, kakav mi je i najdraži, samo preliti preljevom od jagoda. Preljev sam aromatizirala acetom balsamicom. I divan je :). Možete ga koristiti i kao preljev za sladoled - u svim kombinacijama je odličan.







200g čajnih kolutića
50g maslaca
2 žlice smeđeg šećera

500g ricotte ili krem sira
4 cijela jaja
3 žlice šećera
sok od cijelog limuna
2 kisela vrhnja
3 žlice šećera
1 žlica ekstrakta od vanilije (ili 1 vanilin šećer)

za umak od jagoda:
300g jagoda
4 žlice šećera
1 žličica gustina
2 žlice aceta balsamica


Pećnicu ugrijati na 180°C.
Kekse, maslac i smeđi šećer pomiješajte, žlicom ih utisnute u maslacem namazan kalup promjera 24 cm pa ga odložite ih u hladnjak dok pripremate kremu.
Sir, jaja, šećer i limunov sok dobro izmiješajte el. mješalicom te ulijte preko keksa.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici oko 25 minuta.
Izmiksajte vrhnje, šećer i vaniliju te polako uz pomoć žlice, prelijte preko tople kreme. Vratite u toplu, isključenu pećnicu na još desetak minuta.
Dobro ohladite.

Jagode očistite, narežite na ploške i stavite kuhati zajedno sa šećerom. Promiješajte, pustite da zavrije. Gustin otopite u pola dl vode i dodajte ga u jagode. Prokuhajte još nekoliko minuta dok se smjesa lagano ne zgusne. Maknite sa vatre, malo prohladite pa umiješajte aceto balsamico. Ohladite i prelijte preko torte.

Print


Primjedbe

Objavi komentar

Najčitanije